LACUL ȘI BARAJUL SIRIU – al doilea cel mai mare baraj din ROMÂNIA

de către VideoUHD
barajul siriu
Barajul Siriu

Haideți să ne amintim din nou de comorile ascunse din județului Buzău. În weekendul petrecut aici, am vizitat faimoșii Vulcani Noroioși, Tabăra de sculptură de la Măgura, dar și Lacul și Barajul Siriu – al doilea cel mai mare baraj din România. În continuare, noi, echipa VideoUHD , dorim să vă prezentăm cele mai spectaculoase fotografii cu drona pe care le-am realizat.

Barajul Siriu – Panoramă 360 grade

Unde se află Lacul și Barajul Siriu?

Situat pe cursul superior al râului Buzău, Lacul Siriu se regăsește în comuna Siriu, din județul Buzău. Aflat la o distanță de numai 10 km de orașul Nehoiu, lacul este înconjurat de peisaje pitorești, fiind străbătut, de-a lungul malului său, de un drum de poveste, croit prin Viaductul Giurca și Viaductul Stânca Teherău. Lacul se întinde pe o suprafață de 420 hectare, având o lungime de 11,5 kilometri și o adâncime de 120 metri.

Lacul și Barajul Siriu - Panoramă
Lacul și Barajul Siriu – Panoramă

Tot în pădurile Buzăului, stă ascuns și impresionantul baraj hidroenergetic cu același nume. Barajul Siriu măsoară 122 metri înălțime și 570 metri lungime. Cu asemenea dimensiuni, poate fi lejer observat de la câțiva kilometri distanță. De fapt, Barajul Siriu unește Masivul Siriu de Masivul Podul Calului. Fauna Lacului Siriu este formată din crap, scobar, caras, păstrăv și clean. Zona a devenit renumită și datorită sporturilor nautice practicate, cât și pentru pescuit sau plimbări cu barca. În ultimii ani, Lacul Siriu a devenit o destinație tot mai populară în rândul turiștilor de pretutindeni.

Lacul și Barajul Siriu
Lacul și Barajul Siriului

Cum s-au format?

Lucrările de construcție ale Barajului Siriu s-au întins pe aproape 20 de ani, între 1975 – 1994. Construcția colosală s-a realizat fără ciment, ci numai din pământ, piatră, steril și miez de argilă. Acesta reprezintă al doilea cel mai mare baraj de anrocamente de la noi din țară. Rolul acestuia este de a întări sistemul de rezistență, dar și de a proteja împotriva inundațiilor. În contact cu apa, argila uscată își mărește volumul, devenind impermeabilă.

Lacul Siriu
Lacul Siriu

Lacul de acumulare Siriu a luat naștere în urma construcției barajului, fiind de o frumusețe rar întâlnită pe aceste meleaguri. Cu un volum de 155 milioane metri cubi de apă, Lacul Siriu a fost destinat producerii de energie electrică în hidrocentrala Nehoiașu. Totodată, acesta deservește și alimentării cu apă potabilă a localităților din zonă. Pentru realizarea sa, aproximativ 300 de case au fost dezrădăcinate și mutate în centrul comunei, recreând satul cu numele popular “Între Gârle”. De asemenea, a fost necesară și mutarea drumului național DN10, Buzău – Nehoiu – Brașov, pe un nou amplasament, ocolind lacul pe linia sa de contur, cu ajutorul a mai multor viaducte.

Cum se poate ajunge la Barajul Siriu?

Accesul către Barajul Siriu este facil, fiind la aproximativ 200 km de București și la o distanță de 80 km față de orașul Buzău. Dacă porniți din București, veți parcurge în jur de 100 km pe DN2 până în Buzău. De aici, vă recomandăm direcția spre Brașov, pe DN10, până în orașul Nehoiu, apoi vă despart numai 10 km de comuna Siriu.

Lacul și Barajul Siriului
Lacul și Barajul Siriului

Dacă ajungeți în zonă, vă recomandăm să vizitați și alte atracții turistice, precum: stațiunea Băile Siriu, Cascada Pruncea (Cașoca), Lacul Vulturilor (cunoscut și ca „Lacul Fără Fund”) sau Colții Babei din Masivul Siriu.

Barajul și Lacul Siriu
Barajul și Lacul Siriu

Echipa VideoUHD recomandă tuturor iubitorilor de natură să exploreze, cel puțin pentru un weekend, Lacul Siriu și al său baraj hidroenergetic. Aici, vă veți bucura de unul dintre cele mai grandioase baraje din România, dar și de peisajul de o frumusețe tulburătoare a Lacului Siriu.

Împărtășește-ne experiența ta într-un comentariu!

Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu o distribuire apăsând butonul Facebook de mai jos.

Vă mulțumim!

Citește și articolul LACUL ROȘU – Cel mai mare lac de baraj natural din România

Poate să iți placă

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.