10 MOTIVE să vizitezi orașul Orșova

by VideoUHD

Orșova este un oraș din Vestul României, așezat în inima județului Mehedinți, pe cursul Dunării, chiar pe malul lacului de acumulare Porțile de Fier I, fiind una dintre cele mai importante așezări din timpul Evului Mediu. Acest oraș are o încărcătură istorica aparte, în care au fost implicați maghiarii, turcii, dar și alte popoare, deținând numeroase dovezi ce demonstrează acest fapt.

Orașul Orșova - Insula Pescarus
Orașul Orșova – Insula Pescăruș

Echipa VideoUHD vă prezintă frumusețea și potențialul turistic al acestei destinații de vis de o frumusețe inimaginabilă, prezentându-vă numai câteva motive pentru care ar trebui să nu ratați Orșova ca următoare destinație de vacanță.

Orșova – oraș-port al Dunării

ORȘOVA oferă posibilitatea iubitorilor de natură de a admira frumusețea peisajelor prin drumeții pe trasee montane sau prin plimbări cu vaporașul de-a lungul Defileului Dunării. Sunt organizate zilnic plimbări pe Dunare până la Cazanele Dunării, în care sunt incluse vizitarea tuturor obiectivelor turistice, precum: Cazanele Mari, Cazanele Mici, Statuia lui Decebal, Tabula Traiana, Peșterile Veterani și Ponicova. Lungimea traseului este de aproximativ 2 ore și se întinde de-a lungul a 10 Km, iar pe tot parcursul calatoriei dumneavoastră, capitanul ambarcațiunii vă este, totodată, și ghid.

Orașul Orșova
Orașul Orșova

Cazanele Dunării

CAZANELE DUNĂRII reprezintă una dintre cele mai importante atracții turistice din apropierea orașului Orșova, în care fluviul străbate cea mai îngustă zonă a Defileului Dunării prin Munții Carpați. Cazanele Mari și Cazanele Mici îmbină într-o perfectă armonie 9 km de apă, uimind prin măreția stâncilor abrupte, a vegetației cu influențe mediteraneene, dar și a culorii apei. Cazanele pot fi admirate atât cu mașina, traversând din Orșova spre Moldova Noua, Eșelnița și Dubova sau se poate ajunge în defileu direct cu barca din Orșova.

Cazanele Dunării
Cazanele Dunării

Statuia Regelui Decebal – una dintre cele mai mari statui din lume

STATUIA REGELUI DECEBAL reprezintă un basorelief sculptat în stâncă în zona Cazanelor Mici, cu o înălțime de 55 metri și o lățime de 25 metri. Simbol al vitejiei și al dreptății, chipul lui Decebal veghează hotarul țării noastre în valea Mraconiei. Zilnic mii de turisti vin să admire monumentul ce face concurență statuii lui Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro sau Statutii Libertății din New York.

Statuia lui Decebal
Statuia lui Decebal

Tabula Traiana – monument istoric datat din anul 105

TABULA TRAIANA se află pe malul sârbesc, din apropierea Cazanelor Mici, reprezentând o placă memorială antică aplasată la ordinele Împăratului Traian în cinstea victoriei Imperiului Roman împotriva dacilor, în urma celul de-al Doilea Razboi Daco-Roman (105 – 106). Cu o vechime de aproximativ 2000 de ani, Tabula Traiana are o lungime de 4 metri și o lățime de 1,75 metri și gazduiește figurine și ornamente sculptate în relief, iar textul său este cioplit în piatră.

Tabula Traiana
Tabula Traiana

Peștera Veterani – sanctuarul lui Zamolxis

PEȘTERA VETERANI este una dintre cele mai importante peșteri din Cazanele Dunării, stituată în masivul Ciucarul Mare, din comuna Dubova. Cu o puternică încărcătură istorică, dacii au considerat peștera drept lăcaș sfânt al zeului Zamolxis. Accesul în peșteră se realizează doar cu barca, iar intrarea propriu-zisă se face prin urcarea pe un ponton de lemn. Peștera are o lungime de 87 de metri. Pe vremuri, intrarea peșterii era protejată de un zid de piatră pe care il putem observa și astăzi. Se spune că, în timpul dacilor, aici se făceau jertfe pentru Zamolxis, deoarece peștera are o fereastră prin care lumina soarelui se zărește. În interiorul peșterii se mai regăsește și un puț, construit de către prizonierii turci, însă astăzi este protejat de un grilaj pentru evitarea accidentărilor. De asemenea, Peștera Veterani este inclusă în perimetrul ocrotit al rezervației Clisura Dunării, astfel încat este interzis orice act de vandalism asupra acesteia.

Pestera Veterani
Peștera Veterani

Peștera Ponicova – cea mai mare peșteră din Defileul Dunării

PEȘTERA PONICOVA, cunoscută și sub numele de „Peștera de la Gura Apei” sau „Peștera Liliecilor”, este situată lângă comuna Dubova, în versatul Ciucaru Mare din Cazanele Mari. Galeriile peșterii se întind pe 1660 metri, traversând masivul Ciucaru Mare și sfârșindu-se în Dunăre. Numele de „Peștera Liliecilor” provine de la coloniile de lilieci, ce își fac veacul în Galeria Liliecilor. Accesul în peșteră se realizează din trei locații: intrarea principală se realizează pe uscat, din cheile pârâului Ponicova, a doua intrare se află la un nivel superior, fiind accesibilă apliniștilor, iar cea de a treia intrare se parcurge pe apă cu șalupa, fiind situată la nivelul actual al Dunării, parcurgând aproximativ 500 metri sub masivul Ciucarul Mare, până la gura propriu-zisă a peșterii. Peștera este alcătuită dintr-o serie de galerii, ce comunică între ele, fiind situate pe doua etaje. Peștera Ponicova este declarată rezervație speologică, deoarece aici au fost regăsite resturi de fosile de Ursus spelaeus, un fragment de ceramică foarte veche, dar și a unor specii endemice. Pentru a vă bucura pe deplin de frumusețea salactitelor și a stalagmitelor create de timp și de apă, vă recomandăm să vă acordați aproximativ 3 ore pentru vizitarea întregii peșteri.

Peștera Ponicova
Peștera Ponicova

Parcul Natural Porțile de Fier – rezervație a biosferei și patrimoniu UNESCO

PARCUL NATURAL PORȚILE DE FIER este o arie protejată, situată în Sud-Vestul României, la graniță cu Serbia, pe teritoriile administrative ale județelor Caraș-Severin și Mehedinți, în partea sudică a Munților Locvei și Almajului și în Sud-Vestul Podisului Mehedinți. Aflat în cea mai mare parte în Defileul Dunării, ca mărime, este al doilea parc natural al României, mândrindu-se cu o suprafață de peste 115.000 de hectare. Tot acest ansamblu muntos mai este cunoscut și sub denumirea „Masivul Porțile de Fier”. Arealul urmează cursul Dunării pe o distanță de 140 km și cuprinde: 18 rezervații științifice protejate (cea mai spectaculoasă fiind rezervația Cazanele Mari și Cazanele Mici), Defileul Dunării (cel mai lung din Europa – 134 km), cel mai mare sistem hidroenergetic din România și una dintre cele mai mari construcții hidrotehnice din Europa (Hidrocentrala Porțile de Fier I), o diversitate geologică și geomorfică deosebită, fiind considerat drept muzeu geologic în aer liber, dar și o diversitate biologica mare (peste 1600 specii de plante și 5200 specii de animale).

Parcul natural Porțile de fier
Parcul natural Porțile de fier

Insula Pescărușul din Orșova – port de agrement și oază de relaxare

INSULA PESCĂRUȘUL DIN ORȘOVA reprezintă un spațiu pentru promenadă pe o distanță de 2150 metri, oferind o vizibilitate panoramică asupra Dunării, dar și asupra orașului Orșova. Insula Pescăruș completează tabloul perfect de relaxare al orașului, fiind un port de agrement cu o capacitate de 40 de nave, cu o lungimi cuprinse între 8-10 metri, și deținând patru pontoane pentru acostarea navelor cu turiști. Orașul Orșova este renumit pentru liniștea și serenitatea sa, pentru spectacolul de lunină și culoare, iar pentru a vă bucura pe deplin de frumusețea locului, vă recomandăm una dintre unitățile de cazare de pe faleza Dunării, unde puteți admira răsăritul ce mângâie luciul apei. După o zi relaxantă petrecută pe insulă sau în piscina pensiunii, în drumeții sau cățărări pe munte, în plimbări cu barca sau cu bicicleta, vă recomandăm să experimentați și pescuitul pe Dunare.

Insula Pescarusul din Orșova
Insula Pescărușul din Orșova

Cascada Bigăr – cea mai frumoasă cascadă din România

CASCADA BIGĂR se află în județul Caraș-Severin, între localitățile Anina și Bozovici, pe Cheile Minisului, în Parcul Național Cheile Nerei, în localitatea Beușnița. La aproximativ 80 Km de Orșova, se află una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din lume. Conform celor de la The World Geography, Cascada Bigar a fost clasată pe primul loc în topul celor mai frumoase cascade unice din lume. Această rezervație naturală a luat naștere în anul 1982, fiind alcătuită din apele cristaline și calcaroase ale izbucului Bigar, ce atârnă ca niște poale peste apele Minisului.

Cascada Bigar
Cascada Bigăr

Morile de apă de la Rudăria – comoara unică a Europei de Est și patrimoniu UNESCO

MORILE DE APĂ DE LA RUDĂRIA reprezintă un ansamblu de monumente istorice ce se regăsește în satul Eftimie Murgu, din judetul Caraș-Severin, aflat pe Cheile Rudăriei, la numai 80 Km de orașul Orșova. Ansamblul întins de-a lungul a 3 kilometri cuprinde 22 de mori de apă, aflate la poalele Munților Almajului, care și astăzi mai funcționează pentru macinarea grânelor exact ca în secolele II – III. Așadar, Banatul găzduiește o adevărată comoară unică în România, în care timpul stă în loc, iar farmecul vieții simple încă se păstrează în cel mai mare complex molinologic din Sud-Estul Europei. La început, în anul 1874, au existat 51 de mori, însă de-a lungul anilor au rezistat numai 22, iar o parte din acestea sunt deschise și vizitatorilor pentru a lua parte la măcinarea cerealelor.

Morile de apa de la Rudaria
Morile de apă de la Rudăria

Dacă îți dorești o amintire inedită din această călătorie, acum poți avea acest lucru direct la tine acasă printr-un Tablou Canvas cu peisajul Capul lui Decebal.


Echipa VideoUHD vă prezintă frumusețea orașului Orșova printr-un videoclip realizat cu drona.

Vizionare plăcută!
Filmare cu drona a orașului Orșova

Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu o distribuire apăsând butonul Facebook de mai jos.

Vă mulțumim!

Citește și articolul LACUL BOLBOCI sau “Marea din Bucegi“ – Cel mai vizitat lac montan din Romania

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.