TOP 10 CELE MAI FRUMOASE PLAJE DIN INSULA CRETA

de către VideoUHD

Dacă în urmă cu 3 ani am vizitat cea mai nordică insulă din Grecia – Thassos – anul acesta, noi, echipa VideoUHD, ne-am propus să ajungem pe cea mai sudică, și anume: Creta. Aici am descoperit cele mai spectaculoase plaje, pe care le-am ordonat subiectiv într-un TOP 10: Cele mai frumoase plaje din Insula Creta. Așezată la mijlocul a 3 continente (Asia, Europa și Africa), Creta reprezintă, totodată, și cea mai mare insulă a Greciei. Din punct de vedere administrativ, insula este împărțită în 4 prefecturi: Chania, Rethimno, Heraklion și Lasithi. Noi am ales să ne cazăm în regiunea Rethimno, în micul sat pitoresc Panormo, la Hotel Iliana. Pe tot parcursul sejurului, am avut o mașină închiriată de la EasyRent Cosmocars. Toate cele 8 zile petrecute pe această insulă au fost de vis, iar fiecare dimineață începea cu întrebarea: “Ce plajă vedem azi?”.

PLAJA BALOS – PARADISUL TURCOAZ AL INSULEI CRETA

laguna balos
Laguna Balos

Aflată în N-V Cretei, la 60 km de orașul Chania, Plaja Balos este, probabil, cea mai renumită plajă din toată insula. Aceasta a reprezentat unul dintre principale obiective ale excursiei noastre. Balos Beach se diferențiază de restul plajelor atât prin contrastul puternic al apelor de culoare verde-albăstrui, cât și prin nisipul său fin, pe alocuri roz.

plaja balos
Plaja Balos

Recomandăm să vă treziți dis-de-dimineață pentru a vă bucura de o priveliște pustie asupra Paradisului Turcoaz. Rezervația naturală Laguna Balos dispune de o apă cristalină, caldă și de înălțime joasă, potrivită și pentru familiile cu copii. Pentru a ajunge propriu-zis pe plajă, vă recomandăm încălțăminte sport.

balos
Laguna Balos – Panoramă

Aflați totul despre acest loc superb, într-un articol special: LAGUNA BALOS – PARADISUL TURCOAZ DIN INSULA CRETA

PLAJA VAI – CEA MAI MARE PĂDURE DE PALMIERI DIN EUROPA

plaja vai
Plaja Vai

Situată în N-E insulei, la 30 km de orașul Sitia, din regiunea Lasithi, Plaja Vai reprezintă cea mai mare pădure de palmieri din Europa. Suprafața pe care se întinde este de 250.000 metri pătrați. Accesul este facil. Mașina poate fi lăsată în parcare, la numai 200 metri de plajă. Vai Beach dispune de șezlonguri cu umbrele de paie, cafenea și restaurant.

panorama plaja vai
Panorama plajei Vai

Dacă nu doriți să închiriați șezlong, vă veți putea așeza prosopul chiar la umbra palmierilor. De asemenea, plaja cu palmieri este dotată și cu dușuri și toalete. Peisajul tropical ne-a impresionat atât prin dunele de nisip auriu și turcoazul apei, cât și prin unduirea lină a palmierilor. Pentru o priveliște spectaculoasă, vă recomandăm să urcați pe platforma aflată lângă plajă, pentru a vă bucura pe deplin de panorama întregului tablou exotic.

PLAJA ELAFONISSI – PLAJA CU NISIP ROZ DIN INSULA CRETA

elafonissi
Plaja Elafonissi

Aflată în S-V insulei Creta, la aproximativ 75 km de orașul Chania, plaja Elafonissi reprezintă o insulă legată de țărm printr-o lagună, de adâncime mică, alimentată cu apă caldă. Aici, nisipul alb capătă irizații roz, datorită milioanelor de scoici conținute. În contrast cu nisipul roz, marea turcoaz și cristalină creează tabloul unui paradis exotic.

Cu cât vă veți apropia mai mult de țărmul mării, cu atât se intensifică mai mult nuanța rozalie a nisipului. Dacă ajungeți aici cu mașina, aceasta poate fi lăsată într-o parcare uriașă de lângă plajă. Elafonissi Beach beneficiază de toate facilitățile: șezlonguri, umbrele, beach baruri și taverne. Rezervația naturală Laguna Elafonissi este considerată perla insulei Creta și concurează puternic cu Laguna Balos.

PLAJA PREVELI – O ALTĂ PĂDURE DE PALMIERI DIN INSULA CRETA

plaja preveli
Blevedere Plaja Preveli

Plaja Preveli se află în S insulei, în regiunea Rethimno, fiind una dintre cele mai spectaculoase plaje ale Cretei. Drumul până la destinație este superb, traversând Canionul Kourtaliotiko. Preveli Beach se regăsește la capătul acestui canion, într-un cadru feeric. Pentru a ajunge propriu-zis pe plajă, va fi necesară coborârea a mai multor trepte de piatră.

Plaja Preveli
Plaja Preveli
Indicatoare
preveli stanci
Stâncile plajei Preveli

Traseul include și câteva puncte de belvedere, de unde poate fi admirată priveliștea pădurii de palmieri și a râului verzui ce iese din aceasta. Imaginea exotică este completată de albastrul mării. Odată ajunși pe plajă, noi ne-am așezat la umbra palmierilor și am făcut baie atât în mare, cât și în lacul alimentat de râul cu același nume. Paradisul tropical este dorat și cu o terasă, la care se pot servi răcoritoare și gustări. Plaja Preveli, alături de Plaja Vai, reprezintă cele mai frumoase plaje ale Europei, formate în cadrul natural al pădurilor de palmieri.

preveli palmieri
Râul Preveli

PLAJA MATALA – PLAJA HIPPIE DIN INSULA CRETA

matala
Plaja Matala

Plaja Matala se află în S insulei Creta, la aproximativ 70 km de orașul Heraklion, întinzându-se de-a lungul a 300 metri. Asemănarea este izbitoare cu Cappadocia, deoarece atracția sa principală este reprezentată de peșterile săpate în stânca uriașă din calcar, aflată pe latura dreaptă a plajei. Se spune că între anii ’60 – ’70, aceste peșteri au fost locuite de către hipioți.

pesteri matala
Peșterile săpate în stâncă din Matala

Matala Beach dispune de șezlonguri, umbrele de bambus, dușuri și toalete. Cadrul este cu adevărat special și datorită contrastului dintre nisipul auriu și marea verzuie. Dacă ajungeți aici, vă recomandăm să încercați tavernele cu specific pescăresc din zonă, pentru a vă bucura de cele mai proaspete fructe de mare.

matala
Matala Beach

PLAJA SEITAN LIMANIA – PLAJA DINTRE STÂNCI DIN INSULA CRETA

Plaja Seitan Limania este o plajă sălbatică, izolată, total diferită față de toate celelalte ale Cretei, fiind situată la 20 km de orașul Chania. Dacă mergeți cu mașina, vă avertizăm că traseul auto este dificil, șoseaua fiind destul de îngustă și abruptă. Apoi, drumul de la parcare până la plajă este, de asemenea, dificil. Sunt necesari pantofi sport pentru a coborî în siguranță de pe stâncă până la plajă.

plaja seitan
Plaja Limania Seitan

Odată ajunși jos, vă veți bucura de o apă ireal de albastră și o porțiune mică de plajă cu nisip și pietriș. Seitan Limania Beach este o plajă pustie, spectaculoasă, însă neamenajată și mai puțin cunoscută de turiști. Neavând șezlonguri, umbrele sau taverne, vă recomandăm să fiți pregătiți cu apă, mâncare și protecție solară.

Seitan Limania Beach
Seitan Limania Beach

PLAJA TRIOPETRA – PLAJA CELOR TREI STÂNCI DIN INSULA CRETA

triopetra
Plaja Triopetra

Plaja Triopetra se află la aproximativ 50 km de orașul Rethimno, în continuarea drumului spre plaja Preveli. Dacă mergeți cu mașina, vă prevenim că drumul este neasfaltat, aflându-se paralel pe coasta de sud. În drumul spre această plajă, veți putea remarca nenumărate plaje sălbatice și golfuri anonime. Triopetra Beach este reprezentată de trei stânci, regăsite în mare, ce se află în apropierea malului.

triopetra
Triopetra

Plaja este compusă din două părți: o plajă lungă cu nisip fin, întinsă pe mai bine de un kilometru și un golfuleț amenajat cu șezlonguri, umbrele și o tavernă. Accesul în mare se realizează ușor, fără a întâlni pietre mari sau ascuțite. De asemenea, plaja Triopetra este renumită pentru cele mai spectaculoase apusuri din regiunea Rethimno.

triopetra beach
Triopetra Beach

PLAJA MALIA – PLAJA DISTRACȚIEI DIN INSULA CRETA

Stațiunea Malia se regăsește în N insulei, la 34 km de orașul Heraklion, într-un cadru natural încadrat de plantații de măslini. Malia Beach reprezintă una dintre cele mai bune plaje de pe insulă, nisipul fin și auriu întinzându-se de-a lungul a 5 km de coastă. Intrarea în Marea Mediterană se realizează lin, în trepte, bucurându-vă de o apă caldă, cristalină și albăstruie.

insula plajei malia
Insula plajei Malia

Plaja Malia este împărțită în mai multe zone diferite. Fiecare zonă dispune, la rândul său, de șezlonguri, umbrele, beach baruri, taverne și mici insulițe. Având reputația unei stațiuni cu multe distracții, aceasta este preferată, în general, de către tinerii petrecăreți.  

PLAJA FRANGOKASTELLO – PLAJA CASTELULUI VENEȚIAN DIN INSULA CRETA

frangokastello
Frangokastello

Aflată în S-E insulei Creta, la 80 km de orașul Chania, plaja Frangokastello găzduiește o impunătoare fortăreață venețiană, construită în anul 1371. Faimoasa construcție a fost clădită de venețieni, pentru a se apăra împotriva piraților și a revoltelor locale. După o scurtă vizită la castel, vă veți putea răcori în valurile Mării Libiei.

plaja frangokastello
Plaja Frangokastello

Plaja se întinde imediat sub castel și dispune de nisip fin, de culoare gri, cu irizații negre, datorită rocilor vulcanice. Pe măsură ce vă veți apropia de malul mării, nisipul devine auriu. Frangokastello Beach este amenajată cu șezlonguri, umbrele, dușuri și taverne. Ceea ce pe noi ne impresionează la acest loc este imaginea triumfătoare a fortăreței surprinsă dinspre mare, cu Munții Albi în spate.

PLAJA VOULISMA – PLAJA DE AUR DIN INSULA CRETA

Voulisma
Voulisma

Situată în N-E Cretei, în regiunea Lasithi, lângă orașul Istro, plaja Voulisma mai este cunoscută sub numele de „Golden Beach”. Așezată într-un golf pitoresc, Voulisma Beach reprezintă una dintre cele mai frumoase plaje de pe întreaga insulă. Aflată la numai 12 km de orașul Agios Nikolaos, plaja Voulisma din Golful Mirabello, se remarcă printr-un superb contrast al nisipului alb-auriu și turcoazul mării cristaline.

plaja voulisma
Plaja Voulisma

Plaja este bine amenajată cu șezlonguri, umbrele, taverne și cafenele. Aici, marea este calmă și mai puțin adâncă, fiind o destinație ideală pentru oricine. Inclusiv pasionații de sporturi extreme se pot bucura de o serie de activități nautice.

voulisma
Golden Beach – Voulisma

Acestea sunt cele mai frumoase 10 plaje din Creta, pe care noi, echipa VideoUHD, le-am vizitat în vacanța noastră pe anul 2020. Indiferent dacă că sunteți în căutarea relaxării și a liniștii supreme sau vă doriți o vacanță activă și plină de distracție, insula Creta întrunește toate calitățile pentru a satisface toate gusturile. Diversitatea plajelor descoperite pe cei aproximativ 1000 km de coastă, ne-au făcut să ne îndrăgostim iremediabil de această insulă.

Vouă care plaja v-a plăcut cel mai mult din insula Creta?

Ne găsiți și pe Social Media

Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu o distribuire apăsând butonul Facebook de mai jos.

Vă mulțumim!

Citește și aticolul LACURILE PLITVICE – PERLA TURCOAZ A CROAȚIEI

Poate să iți placă

1 cometariu

Iorga viorel 15 iunie 2022 - 18:06

Buna ziua m ar interesa toate ofertele pentru Santorini Grecia in August va multumesc.

Răspuns

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.