CELE MAI FRUMOASE ATRACȚII DIN ALBANIA

de către VideoUHD

An de an, noi, echipa VideoUHD, suntem în căutarea unei noi destinații, în care să ne petrecem concediul de vară. Anul acesta a fost o adevărată provocare să găsim o țară fără restricții, având în vedere contextul pandemic în care ne aflăm. Chiar dacă Albania nu se afla în topul destinațiilor noastre de vacanță, am rămas uimiți de frumusețea unei țări pline de contraste. Aici, am petrecut 8 zile toride, la final de august. Am descoperit o țară plină de istorie și atracții turistice, dar și un litoral cu deschidere la două mări: Ionică și Adriatică.

Coasta Ionică din Sudul Albaniei oferă cadrul ideal al unui litoral sălbatic. În schimb, Coasta Adriatică din Nordul Albaniei reprezintă o opțiune potrivită pentru familii, întrucât marea este mai puțin adâncă. Dintre cele 8 zile de vacanță, 2 zile le-am păstrat pentru noi. Albania a reprezentat o contopire a țărilor pe care le-am vizitat până acum. Are un aer grecesc, așa cum am descoperit în Creta, o religie musulmană, precum Turcia și peisaje montane, asemenea Croației. Ce ne puteam dori mai mult? Pentru noi, echipa VideoUHD, Albania rămâne o destinație-surpriză, care ne-a ales în 2021.

VLORË – Stațiunea de la granița Mărilor Adriatice și Ionice

plaje Vlore
plaje din VLORË

Situată în Sud-Vestul tării, Vlorë este al doilea oraș-port ca mărime din Albania, după Durrës. Noi am ales această stațiunea drept cazare pentru cele 8 zile petrecute pe meleagurile albaneze. Amplasată la granița celor două mări, Vlorë ne-a surprins cu peisaje contrastante. Am întâlnit atât plaje nisipoase, cât și golfuri stâncoase. Renumită pentru măslini, stațiunea Vlorë atrage ca un magnet turiști din toate colțurile lumii, datorită varietății obiectivelor sale cultural-istorice. Încă din Antichitate, orașul a reprezentat unul dintre cele mai importante porturi albaneze, purtând numele de Aulona. Cel mai important eveniment istoric al orașului este declararea independenței Albaniei, în urmă cu peste 100 de ani. În prezent, se regăsește un monument definitoriu acestui moment istoric.

INSULA ZVËRNEC DIN LAGUNA NARTA

INSULA ZVERNEC Albania
INSULA ZVËRNEC DIN LAGUNA NARTA

Încă din prima zi, am pornit în explorarea împrejurimilor stațiunii Vlorë. Așa am descoperit, la numai 15 minute de cazare, un adevărat paradis. Situată pe coasta centrală a Albaniei, Laguna Narta reprezintă una dintre cele mai frumoase lagune ale Mării Adriatice, în Marea Mediterană. În Nord, laguna este delimitată de Golful Vlorë, fiind despărțită, în Est, de o fâșie de nisip, într-o dună aluvială. Insula Zvërnec face parte din Laguna Narta, având 430 metri lungime și 300 metri lățime. Insula este împădurită cu pini. În mijlocul pădurii se află Mănăstirea Zvërnec, un lăcaș medieval, ce datează din secolul al XVIII-lea. Aceasta poate fi vizitată, cu ușurință, prin intermediul unui pod de lemn, ce unește insula de țărm.

Parcul Național Maritim KARABURUN-SAZAN

Karaburn-Sazan

Cazarea noastră s-a aflat și în apropierea Parcului Național Maritim Karaburn-Sazan. Peninsula Karaburun reprezintă unicul parc maritim din Albania, ce se desfășoară în județul Vlora. Această rezervație naturală este recunoscută internațional datorită peisajului impresionant al golfurilor sale. Cea mai cunoscută zonă este Balconul Karaburun. Peșterile cu stânci zimțate caracterizează întreaga peninsulă. Peștera Haxhi Alia este cea mai mare peșteră marină din țară. De asemenea, la fel de faimoasă este și Peștera Grama, situată în golful cu același nume

Băile Termale BENJA

BENJA Albania
Băile Termale BENJA

A doua zi, dis de dimineață, am pornit în căutarea celor mai renumite băi termale din Albania. Aflate la o distanță de 13 km de orașul Përmet, băile termale Benja reprezintă un punct de atracție în tot timpul anului.

Permet Albania
Përmet

Apele termale Benja sunt renumite pentru efectul lor curativ, având o concentrație ridicată de sulf. În momentul în care am sosit în acest peisaj pitoresc, am avut sentimentul că am ajuns la spa. Se spune că, aici, izvoarele fierbinți au efecte miraculoase asupra afecțiunilor reumatice, gastrointestinale sau dermato-cosmetice.

GJIROKASTRA – Orașul de piatră din Albania

GJIROKASTRA Albania
GJIROKASTRA

După ce ne-am răsfățat în băile termale Benja, am pornit spre „orașul de piatră”. Aflat în Sudul Albaniei, Gjirokastra este un oraș inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, datorită stilului său unic arhitectural balcanic. La baza tuturor construcțiilor stă utilizarea excesivă a pietrei, ceea ce oferă caselor aspectul unor mici fortărețe. Încă din Antichitate, piatra a avut scopul de a controla temperatura, devenind, astăzi, emblema orașului Gjirokastra. Castelul Gjirokastra este principala atracție a orașului. Fortăreața se înalță falnic pe un deal, ce oferă o superbă panoramă asupra orașului. În interiorul fortăreței se întâlnește Muzeul Orașului, în care turiștii pot afla informații prețioase despre istorie și tradiții. De asemenea, pe lângă plimbările pe străduțele de piatră cubică, recomandăm și o vizită în Vechiul Bazar otoman.

IZVORUL BLUE EYE – Cea mai limpede apă din Albania

Blue Eye Albania
Blue Eye

După-amiază ne-am îndreptat către faimosul izvor: Blue Eye. Situat între Saranda și Gjirokastra, The Blue Eye (Ochiul Albastru), reprezintă un izvor natural, aflat în pădurea Albaniei, ce face parte din Parcul Național Butrint. Cunoscut drept Syri i Kalter, ochiul de apă este conturat, asemenea unui iris, în diferite nuanțe de albastru și smarald. Văzut din dronă, izvorul turcoaz creează un vârtej, ce “clocotește” continuu. Acest uimitor fenomen natural este produs de 18 izvoare subterane, ce ies simultan la suprafață prin acest loc, aducând din adâncuri cantități uriașe de apă. Jocul hipnotizant de culori, alăturat peisajului montan, ce înconjoară izvorul, creionează un cadru natural ireal de frumos.

SARANDA – Orașul Alb de la Marea Ionică

SARANDA Albania
SARANDA

Ziua a treia ne-a surprins în „orașul alb” de la Marea Ionică. Situat pe coastă, Saranda este unul dintre cele mai faimoase orașe-port ale Albaniei. Aici se împletesc armonios tradiționalul și modernul. Numele său este de proveniență greacă, reprezentând „orașul celor 40 de sfinți”. Cu peste 300 de zile însorite pe an, Saranda se mândrește cu cele mai exotice plaje din Albania. Construită sub forma unui amfiteatru pe malul Mării Ionice, Saranda reprezintă o stațiune atât cu plaje sălbatice, cât și cu plaje amenajate cu șezlonguri, taverne și baruri. Insulele exotice, plajele cu nisip fin și alb, apa turcoaz și limpede sunt numai câteva motive pentru care să ajungeți aici. Vă recomandăm să nu ratați insulele Ksamil și Parcul Național Butrint, cât și plajele: Borsh, Livadhi, Gjipe, Potami, Dhermi, Llamani, Filikuri, Porto Palermo, Drymades sau Himara. De asemenea, la numai 20 de minute de mers cu feribotul, se poate vizita insula Corfu.

KSAMIL – Paradisul exotic din Europa

KSAMIL Albania
KSAMIL

Aflate lângă Saranda și granița cu Grecia, insulele Ksamil reprezintă cea mai vizitată atracție a rivierei albaneze din Parcul Național Butrint. Cele patru mici insule de smarald din Sudul Albaniei formează un adevărat paradis. Plajele cu aspect exotic impresionează prin nisipul fin și alb, ce intră în contrast cu turcoazul Mării Ionice. Insulele pot fi vizitate cu ajutorul bărcilor. Frumusețea peisajului unic și nealterat, creează din golful Ksamil o destinație de top a Europei. De asemenea, din acest loc se organizează excursii cu bacul spre insula grecească Corfu.

Avem o mică surpriză din partea echipei VIDEOUHD.

Ksamil – Albania

Parcul Arheologic APOLLONIA

APOLLONIA Albania
APOLLONIA

A patra zi, am plecat spre Parcul Arheologic Apollonia. Aflat la 56 km de Berat, Apollonia reprezintă un oraș antic, totodată, o colonie greacă, dar și o fostă episcopie din Iliria, aflată pe malul drept al râului Vjosa. Ruinele orașului Apollonia aparțin regiunii Fier, lângă satul Pojani. Denumit după Zeul Apollo, parcul arheologic se întinde de-a lungul a câtorva hectare. Aici se pot vizita: amfiteatrul, temple, teatre, biblioteci, acropole, conace, fântâna monumentală, cisterna orașului, precum și arcul triumfal. În Antichitate, Apollonia a reprezentat unul dintre cele mai importante orașe ale lumii. Odată ajunși pe dealurile parcului, priveliștea absolut spectaculoasă ne-a fermecat.

BERAT – Orașul celor o mie de ferestre din Albania

BERAT Albania
BERAT

După Apollonia, am vizitat Berat, un oraș din Sudul Albaniei, situat la poalele muntelui Tomorri. Acesta reprezintă, totodată, capitata regiunii cu același nume. Construit sub forma unei cetăți, Berat a devenit, în anul 1961, „orașul muzeelor”. Datorită numeroaselor sale moschei și biserici bizantine, centrul său istoric este inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Unul dintre cele mai importante obiective turistice este Cetatea Berat. Fortăreața este așezată pe un deal stâncos, pe malul stâng a râului Osum. Denumirea de „orașul celor 1000 de ferestre” provine de la căsuțele otomane albe, cu ferestre mari, aflate pe dealul orașului, oferind o superbă panoramă. Dacă ajungeți în Berat, vă recomandăm să vizitați și: Muzeul Etnografic, Muzeului Național Iconografic Onufri, Podul Gorica, Muntele Tomorri, Râul Osum și Moscheea Roșie.

LAGUNA KARAVASTA – Cea mai mare lagună din Albania

Parcul Național Divjakë-Karavasta
Parcul Național Divjakë-Karavasta

Dimineața celei de-a cincea zi, ne-a găsit în cea mai mare și mai frumoasă lagună din Albania. Printre dintre cele mai spectaculoase lagune ale Mării Mediteraneene, se numără și: Laguna Karavasta. Situată în Parcul Național Divjakë-Karavasta, acest spectaculos loc reprezintă cea mai mare lagună a Albaniei.

Laguna Karavasta
Laguna Karavasta

Separată de litoral printr-o bucată îngustă de nisip de Marea Adriatică, Laguna Karavasta este dominată de păduri de pini mediteraneeni și flori sălbatice, întinzându-se de-a lungul a 42 km². Văzute din dronă, micile insule de nisip creează un impresionant tablou al naturii pentru ochii oricărui privitor.

TIRANA – Capitala Albaniei

Tirana

Am lăsat Laguna Karavasta în urmă și am pornit spre capitala Albaniei. La numai 30 km de coastă, Tirana reprezintă epicentrul politic și economic al Albaniei. Emblemele capitalei sunt: celebra Piață Skanderbeg, Muzeul Național de Istorie, Moscheea Et’hem Bey și Castelul Petrela. Devenită capitală în anul 1920, la orice pas, Tirana impresionează atât prin arhitectura sa modernă, cât și prin atracțiile sale culturale. Centrul Pieței Skanderbeg este reprezentat de statuia eroului național istoric albanez, Skanderbeg, al cărui nume îl poartă. Din piață pornesc cele mai importante străzi ale orașului, asemenea unor raze solare.

KRUJA – Vechea Capitală a Albaniei

KRUJA Albania
KRUJA

La o distanță de aproximativ 30 km de Tirana, își face apariția Kruja, un orășel aflat în munte, situat în Nord-Estul capitalei. Importanța orașului constă în activitatea eroului național, Skanderbeg, care a reușit să creeze din Kruja un bastion al rezistenței împotriva invaziei otomanilor. Cea mai importantă atracție a orașului este castelul Kruja. În interiorul zidurilor sale se află Muzeul Național George Castrioti Skanderbeg, Muzeul Național de Etnografie și Dollma Tekke. De asemenea, odată ajunși în castel, priveliștea asupra Mării Adriatice îți taie răsuflarea.

DURRËS – Al doilea oraș ca mărime din Albania

DURRËS Albania
DURRËS

După Tirana și Kruja, am ajuns în Durrës. Situat în Vestul Albaniei, Durrës este cel mai important oraș-port de pe coasta albaneză. Fiind al doilea oraș ca mărime din țară, Durrës este un renumit centru turistic, în care se desfășoară cele mai multe evenimente culturale. Amfiteatrul orașului joacă un important rol în cadrul acestor evenimente, reprezentând, totodată, și cel mai mare amfiteatru din Balcani. Din punct de vedere arhitectural, orașul Durrës împletește atât influențe romane, cât și bizantine. Când ajungeți în Durrës, vă recomandăm să vizitați: Teatrul Aleksandër Moisiu, Muzeul Arheologic, Vila Royal, Amfiteatrul Roman și Turnul Venețian.

Parcul Național LLOGARA

LLOGARA Albania
Parcul Național LLOGARA

A șasea zi, am parcurs cel mai spectaculos traseu cu mașina din Albania. Am traversat faimoasele serpentine ale Parcului Național Llogara. La o distanță de 40 km de Vlora, în Sud-Vestul Albaniei, își face apariția Parcul Național Llogara. Întinzându-se de-a lungul coastei ionice și a rivierei albaneze, parcul are o suprafață de peste 1000 hectare. Pasul Llogara se află chiar în mijlocul Parcului Național Llogara, fiind cea mai cunoscută atracție a regiunii. Traseul surprinde priveliștea pitorească a mării, a plajelor și a munților, drept personajele principale din impresionantul cadru natural. Peisajul taie respirația tuturor iubitorilor de călătorii.

Cum se poate ajunge în Albania?

Din România nu există zbor direct spre Albania. Din acest motiv, am optat pentru calea terestră. Noi, echipa VideoUHD, am pornit din București și am ales să traversăm Bulgaria și Macedonia de Nord, pentru a ajunge în Albania.

Comparată, de cele mai multe ori, cu riviera italiană, riviera albaneză surprinde prin plajele sale mai puțin aglomerate, cu deschidere la Marea Mediterană. În spatele plajelor, stau ascunși munți înalți. Pentru o experiență cu adevărat autentică, recomandăm și vizitarea satelor. Învecinată cu Macedonia de Nord, Grecia, Kosovo și Muntenegru, Albania este o țară mai puțin explorată de către turiști. Pe noi, echipa VideoUHD, ne-a surprins cu cea mai frumoasă și mai bine conservată arhitectură otomană din lume, cu plaje sălbatice uimitoare, aflate într-un cadru mediteranean.

Vouă ce v-a plăcut cel mai mult din Albania? Împărtășește-ne experiența ta într-un comentariu!

Ne găsiți și pe Social Media

Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu o distribuire apăsând butonul Facebook de mai jos.

Vă mulțumim!

Citește și aticolul TOP 10 cele mai frumoase orașe din Croația

Poate să iți placă

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.