CHEILE DOBROGEI – O REZERVAȚIE NATURALĂ UNICĂ ÎN ROMÂNIA

by VideoUHD
Cheile Dobrogei – Panoramă 360 grade

În primul weekend oficial de vară, noi, echipa VideoUHD, am ales drumul spre mare. De această dată, am lăsat în urmă Litoralul românesc, Cazino Constanța, Stațiunea Jupiter sau Epava Costinești, explorând și alte obiective din Dobrogea. Zis și făcut! Traseul nostru a început în zorii zilei cu o serie de fotografii la Podul Agigea și Peninsula Constanța, apoi au urmat Cetatea Histria și Cetatea Enisala, iar apusul ne-a încheiat apoteotic ziua în Rezervația Naturală Cheile Dobrogei. Aici am descoperit un colț unic de natură, în care gigantele pietre de calcar stau neclintite de milioane de ani. Văzute de la înălțime, aceste locuri istorice ne-am impresionat enorm, încât declarăm Cheile Dobrogei – O Rezervație Naturală UNICĂ în România ce merită vizitată.

Cheile Dobrogei
Cheile Dobrogei

Unde se află Cheile Dobrogei?

Aflate la numai 45 km față de Constanța, Cheile Dobrogei înfățișează un peisaj virgin, în care timpul pare că stă în loc. Unele pietre din calcar ating chiar și 40 metri înălțime. Pe aceste meleaguri au fost descoperite urme de animale preistorice, precum: mamuți și rinoceri spinoși, cât și de Homo sapiens fossilis. Aceste dovezi datează încă din Epoca de Piatră, având o vechime de aproximativ 100.000 de ani. Tot aici există și numeroase specii de păsări pe cale de dispariție, dar și o varietate de plante protejate. De asemenea, au mai fost descoperite 80 de specii de fosile ale faunei marine, ale Mării Tethys, în care s-au dezvoltat atolii. Fauna din această regiune este bogată în: reptile, păsări și chiroptere. Întregul platou este completat de susurul apei, ce șerpuiește lin printre chei.

Panoramă Cheile Dobrogei
Panoramă Cheile Dobrogei

Situată în zona centrală a Dobrogei, în Podișul Casimcei, Rezervația Naturală Cheile Dobrogei se caracterizează printr-un peisaj dominat de stânci calcaroase, cu vegetație de stepă, tufăriș și pădure. Valea Casimcei este delimitată prin pereți calcaroși, iar cursul apei deține meandre. Datorită zonei drenate de un pârâul din Bazinul Casimcea, apa se revarsă în Lacul Tașaul, aflat în nord de Năvodari. Printre cele mai importante atracții ale se numără: Peștera Gura Dobrogei (Liliecilor), Peștera La Adam, Adăpostul Rândunelelor, Peștera Mireasa, Peștera Babei, Peștera de la Cariera Nouă, Peștera de la Ghilingic (Bordeiul de Piatră), Mănăstirea și Peștera Sfântului Ioan Casian.

Cheile Dobrogei
Cheile Dobrogei

De asemenea, Cheile Dobrogei este inclusă în Aria de Protecție Specială Avifaunistică (SPA) din județul Constanța. Cheile devin vizibile odată cu intrarea în comuna Mihail Kogălniceanu și se termină în localitatea Râmnicu de Jos. Frumusețea acestor peisaje rare ne-au fermecat, întrucât apusul se așternea lin peste albul șanțurilor calcaroase și verdele cheilor abrupte ale Văii Casimcei. Emoția este cu atât mai intensă, datorită acestor formațiuni care reprezintă foste recifuri coraliere din Marea Tethys, care a acoperit România cu 2 miliarde de ani în urmă.

Cum s-au format Cheile Dobrogei?

Cheile Dobrogei reprezintă un canion străvechi, întins pe 10.929 de hectare, care a luat naștere pe locul fostei Mări Tethys. Rezervația este constituită preponderent din calcare recifale din perioada Jurasicului și șisturi verzi precambriene. Cheile Dobrogei dețin cele mai vechi roci din România, cu o vechime de aproximativ 2 miliarde de ani. În urma procesului de carstificare, gigantele formațiuni au luat forma unor faleze calcaroase, doline, grote sau peșteri. Flora și fauna sunt extrem de bogate, regăsindu-se în jur de 565 de specii rare.

Cheile Dobrogei
Cheile Dobrogei

Văzut din dronă, tabloul cheilor este extrem de interesant, datorită contrastului unic dintre relieful deluros și zonele aride din împrejurimi. Comparativ cu Cheile Bicazului, dimensiunea pereților de calcar este mult mai redusă aici. Peisajul impresionează și datorită modului unic de formare a cheilor, predominând calcare recifale, care s-au născut în mările calde din timpul Jurasicului și care și-au păstrat forma foștilor atoli. Masivul Geologic Cheia, cunoscut și ca „Recifii Jurasici Cheia”, reprezintă de asemenea o altă rezervație naturală națională spectaculoasă a locului.

Cum se poate ajunge la Cheile Dobrogei?

În această rezervație se poate ajunge cu mașina pornind din Constanța, pe DN2A, pe ruta auto: Mihail Kogălniceanu – Târgușor. La jumătatea comunei, veți întâlni un indicator dreapta spre Pantelimon, iar în aproximativ 8 km, veți regăsi un alt indicator pe câmp care vă arată că ați ajuns la destinație. Drumul DJ222 traversează chiar prin mijlocul Cheilor Dobrogei.

Noi, echipa VideoUHD, considerăm că Rezervația Naturală Cheile Dobrogei reprezintă una dintre cele mai de preț comori din România, fiind un loc paleontologic și arheologic deosebit de important și pentru Europa.

Ne găsiți și pe Social Media

Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu o distribuire apăsând butonul Facebook de mai jos.

Vă mulțumim!

Citește și aticolul CHEILE BICAZULUI – Una dintre cele mai spectaculoase chei de România

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.