POVESTEA DIN CASTELUL CANTACUZINO DIN BUȘTENI

by VideoUHD

A fost odată ca-n povești… a fost ca niciodată… un încântător castel… într-o vale fermecată. De fiecare dată când ajungem în vestita stațiune montană Bușteni, pe noi, echipa VideoUHD, ne cuprinde nostalgia vremurilor de altădată și ne lăsăm vrăjiți de măreția castelului. Indiferent de anotimp, nu există nicio îndoială că nu veți rămâne uimiți de povestea din Castelul Cantacuzino din Bușteni.

castelul cantacuzino
Castelul Cantacuzino

UNDE SE AFLĂ CASTELUL CANTACUZINO?

Aflat la poalele Muntelui Zamora, încă de la intrarea pe terasa Castelului Cantacuzino, pot fi admirați Munții Bucegi, care veghează falnici asupra Văii Prahovei. Iarna, peisajul este cu adevărat feeric, fiind completat de un strat fin de zăpadă, proaspăt cernută, în care soarele își face timid prezența pe alocuri.

muntii bucegi
Panoramă Munții Bucegi

ISTORIA CASTELULUI CANTACUZINO

Odată intrați în castel, aflăm de la ghidul însoțitor că a fost construit în anul 1911, de către prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino. Cunoscut și sub numele de „Nababul“, acesta a fost unul dintre cei mai influenți oameni ai vremii, deținând titlul de fost primar al Bucureștiului și fost prim-ministru al României.

Temelia castelului s-a realizat în 1901, pe locul unei vechi cabane, care a aparținut Cantacuzinilor. Zece ani mai târziu, a fost finalizat, conform planurilor arhitectului Grigore Cerchez. Prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino, unul dintre descendenții împăraților bizantini Cantacuzino, a fost cel mai mare proprietar de pământuri din România, deținând un statut social similar cu cel al Regelui Carol I. La momentul inaugurării Castelului Cantacuzino, acesta îndeplinea toate condițiile actuale moderne, precum: electricitate, apă curentă și telefonie.

castelul cantacuzino
Curtea Castelului Cantacuzino

În 1948, Castelul Cantacuzino a fost naționalizat, deservind drept sanatoriu TBC, în timpul comunismului. Apoi, în 2004, a fost retrocedat urmașilor familiei Cantacuzino, care l-au decis să îl vândă, în 2008, unei societăți străine. Această firmă, prin fonduri europene, l-a restaurat și l-au redeschis circuitului turistic, începând cu 2010. De atunci, Castelul Cantacuzino a recăpătat viață și se bucură și astăzi de turiști, devenind din nou un punct de atracție al orașului Bușteni.

LEGENDA CASTELULUI CANTACUZINO

Legenda spune că „Nababul“ și-ar fi dorit să acopere atât întreaga curte, cât și acoperișul Castelului Cantacuzino cu monede de aur, pentru a deveni mai impozant în fata Castelului Peleș din Sinaia al Regelui Carol I. Acest lucru nu a fost posibil, deoarece Regele Carol I nu a aprobat solicitarea prințului, întrucât dacă monedele ar fi fost așezate cu chipul regelui în sus, s-ar fi considerat că se pătează demnitatea regelui. Dacă monedele ar fi fost întoarse cu stema în sus, ar fi reprezentat că țara este călcată în picioare. Așadar, soluția a fost ca acestea să fie așezate numai pe cant. Prințul Cantacuzino a perceput răspunsul regelui drept o formă subtilă de refuz, întrucât pe canturile monedelor se afla inscripționat mesajul „Nimic fără Dumnezeu“.

castelul cantacuzino
Panoramă Castelul Cantacuzino

Din averea sa, Gheorghe Grigore Cantacuzino a construit trei reședințe: Palatul Cantacuzino din București (actualul Muzeu Național „George Enescu“), Castelul Cantacuzino din Bușteni și Palatul Cantacuzino din Florești (cunoscut ca „Micul Trianon“, devenit în prezent o ruină). La numai 2 ani de la inaugurarea Castelului Cantacuzino din Bușteni, Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a stins din viață din cauza unei pneumonii, neapucând să se bucure pe deplin de palatele sale.

EXTERIORUL CASTELULUI CANTACUZINO

Castelul Cantacuzino este înconjurat de o imensă grădină, pavată cu alei, în care se întâlnesc leagăne, cascade, fântâni, cât și o grotă spectaculoasă. Având formă de pavilion, castelul este compus dintr-un corp central, un pavilion de serviciu, o vilă administrativă și o capelă. Edificiul reprezintă o biserică mică din lemn, construită la cererea soției lui Gheorghe Grigore Cantacuzino, în stil maramureșean, pe un vechi locaș de cult din anul 1700.

castelul cantacuzino
Exteriorul Castelului Cantacuzino

INTERIORUL CASTELULUI CANTACUZINO

Interiorul castelului vă va fermeca, încă de la intrare, cu portretul prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, ce stă așezat la loc de cinste, lângă șemineul din piatra alba, decorat cu mozaicuri policrome. Acest element se integrează perfect în decorul de lux al reședinței boierești. Ușile de interior prezintă tăbliile sculptate cu blazonul familiei Cantacuzino. Fiecare încăpere se distinge prin plafoanele sculptate diferit, prezentate drept casete pictate cu motive florale.

Sala de bal deține o colecție de heraldică, unică în România, în care sunt reprezentate blazoanele familiilor înrudite Cantacuzinilor, pictate în mărime naturală. Cinci dintre casete sunt rămase goale, deoarece pictorul nu a avut modele de inspirație. Tot aici poate fi întâlnit și singurul candelabru original al castelului. Acesta, alături de scările din marmură si balustrada din fier forjat, recreează cadrul unui bal veritabil.

În perioada comunismului, în vremea în care Castelul Cantacuzino era sanatoriu TBC, toate picturile au fost acoperite cu o pânză roșie, iar pereții cu picturi murale, din păcate, au fost vopsiți în verde. Astăzi mai pot fi observate porțiuni ale vechilor picturi, în zonele în care restauratorii au reușit să înlăture zugrăveala. Astfel, au fost readuse la viață picturi și motive încărcate de istorie. Echipa VideoUHD își propune prin această vizită să vă facă cunoscute povești ascunse din Castelul Cantacuzino din Bușteni. Totodată, sperăm că v-am ajutat să îi descoperiți misterele și prin cadrele noastre surprinse cu drona.

Împărtășește-ne experiența ta într-un comentariu!

Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu o distribuire apăsând butonul Facebook de mai jos.

Vă mulțumim!

Citește și articolul Istoria legendarului Cazino Constanța – Perla litoralului românesc

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.