STAȚIUNEA JUPITER – O plajă exotică în inima litoralului românesc

by VideoUHD

Dacă anul acesta nu știți ce destinație de vacanță să alegeți, noi, echipa VideoUHD, vă propunem litoralul românesc. Bineînțeles că nu discutăm despre Mamaia sau Vama Veche, de care credem că și voi v-ați plictisit. Din acest motiv, vara aceasta puteți alege una dintre stațiunile demult uitate. Noi am ales STAȚIUNEA JUPITER – o plajă exotică în inima litoralului românesc. Această stațiune are un farmec aparte, fiind surprinsă într-un cadru pitoresc, unic în România.

Stațiunea Jupiter – Panoramă 360 grade

Unde se află stațiunea Jupiter?

Stațiunea Jupiter se află între Neptun (în nord) și Venus (în sud), la o distanță de numai 5 km de Mangalia și 40 km față de Constanța. În ciuda faptului că este o stațiune mică, ceea ce vă va cuceri în Jupiter este cadrul natural în care se situează. Peisajul pitoresc este completat de o impresionantă faleză, la care se adaugă Lacul Tismana și Pădurea Comorova. Datorită rezervației naturale care o înconjoară, stațiunea Jupiter beneficiază de un climat aparte. Pe timpul verii, vegetația sa bogată asigură răcoare în zilele toride. În anotimpul rece, pădurea are rol de protecție împotriva vântului dobrogean, făcând astfel iernile mai blânde.

Lacul Tismana și Pădurea Comorova
Lacul Tismana și Pădurea Comorova

În nordul stațiunii Jupiter, în zona Lacului Tismana, se regăsesc majoritatea magazinelor și a restaurantelor. Aici, hotelurile sunt foarte aproape de plajă, fiind orientate perpendicular pe țărmul Mării Negre. În sudul stațiunii Jupiter, se află Cap Aurora, cea mai tânără stațiune a litoralului românesc. Ambele stațiuni climaterice sunt renumite pentru curele de tratament, în care nu lipsesc aerosolii marini, razele solare, apa mării (sodică, sulfatată și magneziană) și rezervele de nămol de turbă.

statiunea jupiter
Stațiunea Jupiter

Văzută din dronă, stațiunea Jupiter prezintă o formă aproape pătrată. Se pot observa 5 hoteluri înalte, dispuse perpendicular pe linia țărmului, între ele aflându-se Satul de Vacanță Zodiac. Hotelurile de pe faleză sunt protejate de diguri, ce pot fi ușor asemănate cu litera „Y”.

Cum s-a format stațiunea Jupiter?

Inaugurată în 1968, Jupiter a reprezentat, încă de la bun început, o stațiune balneoclimaterică a orașului Mangalia din județul Constanța. Cele două lacuri artificiale ale stațiunii, Lacul Neptun II (cunoscut și ca „Lacul Jupiter”) și Lacul Tismana, au luat naștere prin amenajarea fostei mlaștini Comorova. Aici, în apropierea stațiunii Jupiter, se mai regăsește și singura rezervație naturală a litoralului românesc, și anume: Pădurea Comorova.

Lacul Neptun II și Lacul Tismana
Lacul Neptun II (cunoscut și ca „Lacul Jupiter”) și Lacul Tismana

În 1890, pădurea de mesteceni a fost plantată la inițiativa Academiei Române și a Casei Regale, pentru combaterea deșertificării zonei. Inițial, rezervația era cuprinsă între stațiunile Costinești și Mangalia. Ulterior, în 1971, o porțiune semnificativă a terenului pădurii a fost trecut în administrarea Trustului Carpați. Aceștia au defrișat-o și au construit vilele de protocol ale lui Nicolae Ceaușescu. Astfel, s-au format stațiunile Olimp, Neptun, Jupiter, Venus și Saturn. În prezent, Pădurea Comorova reprezintă o adevărată oază de relaxare, aflată pe litoralul Mării Negre, având rol de protecție asupra stațiunii Jupiter.

statiunea jupiter
Stațiunea Jupiter

În 1968, au luat naștere primele construcții ale stațiunii Jupiter, și anume: Hotelul Atlas și Hotelul Olimp. În același an, au apărut și primele căsuțe din Satul de Vacanță Zodiac. Un an mai târziu, au fost inaugurate cele mai importante hoteluri ale stațiunii: Capitol, Camelia, Cometa, Cozia, Iris, Meteor, Mimoza, Molda și Violeta. În 1970, au fost construite emblemele din Jupiter, precum: Hotelul Scoica, Hotelul Tismana și Teatrul de Vară.

statiunea cap aurora
Stațiunea Cap Aurora

În 1973, s-a format o nouă stațiune, numită Cap Aurora, care a întregit și mai mult peisajul pitoresc al litoralului românesc. Născându-se într-o spectaculoasă peninsulă ce iese din mare, tânăra Cap Aurora este o stațiune unică datorită falezei sale fragmentată cu golfuri. Din punct de vedere aspectual, plaja din Cap Aurora se aseamănă izbitor cu o insulă tropicală, ceea ce o face o destinație tot mai căutată în rândul turiștilor străini. În pofida faptului că Jupiter reprezenta inițial o stațiune independentă de Cap Aurora, în ultimii ani, cele două stațiuni au ajuns să se unească, devenind stațiunea Jupiter – Cap Aurora.

Cum este plaja Jupiter?

Comparativ cu celelalte stațiuni ale litoralului, Jupiter dispune de o plajă de dimensiuni reduse. Aceasta se întinde de-a lungul unui kilometru, fiind în continuitatea plajei din Neptun. Unicitatea sa constă în golfurile pitorești, care modelează armonios țărmul. În zona golfurilor, plaja din stațiunea Jupiter este mai îngustă. În timp ce, în zona digurilor, cât și în nordul stațiunii, devine mai lată. Plaja din Jupiter dispune de nisip fin, fiind amenajată în unele porțiuni cu șezlonguri și umbrle.

statiunea jupiter
Zona digurilor – Jupiter

În vecinătatea stațiunii Jupiter, regăsim o plajă asemănătoare în Cap Aurora. Țărmul stațiunii vecine este la fel de dantelat cu golfulețe și diguri de protecție. Având în vedere că țărmul mării este mai înalt, accesul pe plajă se face cu ajutorul scărilor, ce coboară direct pe nisip. Avantajul stațiunii Cap Aurora este că dispune de hoteluri situate direct pe plajă. Dezavantajul este că intrarea în mare se realizează într-o zonă ușor pietroasă, iar în urma procesului de eroziune a plajei, acestea devin din ce în ce mai greu de evitat. În afară de plajă, atât stațiunea Jupiter, cât și Cap Aurora, se laudă cu numeroase alei umbroase, care fac perfecte plimbările pe faleză.

plaja jupiter
Plaja Jupiter

Văzută din dronă, plaja din Jupiter este cu adevărat spectaculoasă, fiind conturată de numeroase golfuri și diguri transversale.

Ce oferă stațiunea?

Jupiter dispune de numeroase spații de cazare clasificate în categoria 3 stele. Majoritatea hotelurilor din zonă reprezintă fie oaze de relaxare, fie baze de tratament. Alături de Cap Aurora, Jupiter se numără printre cele mai liniștite stațiuni de la malul Mării Negre. La mare căutare sunt și campingurile și vilele construite în Satul de Vacanță Zodiac. Aceste noi căsuțe reprezintă o alternativă de cazare la un tarif redus pentru iubitorii de natură. Aici, turiștii au posibilitatea de a face picnic chiar în fața vilei lor. Cap Aurora se laudă cu o arhitectură deosebită a hotelurilor, ce poartă numele unor pietre prețioase, precum: Agat, Diamant, Onix, Opal, Rubin, Topaz.

jupiter statiune
Stațiunea Jupiter

Toate motivele enumerate fac din Jupiter o stațiune tot mai vizitată, în care turiștii au o mulțime de posibilități de distracție. Pasionații de sporturi nautice pot practica: skyjet, expediții de scufundări sau pescuitul pe diguri. Copiii, în schimb, se pot bucura de plimbări cu hidrobicicleta într-o zonă special amenajată pe Lacul Tismana. Printre locurile de petrecere a timpului liber, putem aminti și cinematograful în aer liber, terenurile de tenis și minigolf, pistele de bowling sau bazinele de înot. Viața de noapte din stațiunea Jupiter se remarcă prin câteva cluburi și baruri populare.

Cum se poate ajunge în stațiunea Jupiter?

Accesul auto este facil. Pentru a ajunge în Jupiter, vă recomandăm traseul auto spre direcția Constanța, pe E87. În apropiere de orașul Mangalia, faceți stânga pe drumul de acces care vă conduce către stațiune. De aici, vă despart numai 5 km până la destinație.

Dacă ajungeți în Jupiter, vă recomandăm și alte obiective turistice, precum: Peștera Limanu, Cetatea Histria, Monumentul Tropaeum Traiani de la Adamclisi, Moscheea Esmahan Sultan din Mangalia, Muzeul de Arheologie Callatis, Herghelia Mangalia sau mănăstirile din Dobrogea.

statiunea jupiter
Stațiunea Jupiter

Cândva aflată în topul destinațiilor de vacanță din România, stațiunea Jupiter se remarcă și astăzi cu cele mai exotice plaje ale Mării Negre. Pentru noi, echipa VideoUHD, Jupiter se încadrează perfect în profilul unei stațiuni balneoclimaterice, în care iubitorii de mare se pot răsfăța într-o oază de liniște chiar în inima litoralului românesc.

Suntem curioși să aflăm și experiența voastră, așa că nu ezitați să scrieți în comentarii.

Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu o distribuire apăsând butonul Facebook de mai jos.

Vă mulțumim!

Citește și articolul 5 MOTIVE să alegi litoralul românesc ca destinație de vacanță

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.