LACUL ROȘU – Cel mai mare lac de baraj natural din România

by VideoUHD

În weekendul petrecut în Cheile Bicazului, nu puteam rata un popas de la cel mai mare lac de baraj natural din România, și anume: LACUL ROȘU. Echipa VideoUHD este încântată să vă prezinte locul în care Transilvania se întâlnește cu Moldova, într-un asemenea cadru de poveste. În cele ce urmează, vă vom prezenta unicul loc din România în care stă scufundată o pădure de aproximativ 200 de ani.

lacul rosu
Lacul Roșu

Unde se află Lacul Roșu?

Lacul Roșu se află în județul Harghita, în Carpații Orientali, la o distanță de numai 26 km de orașul Gheorgheni. Situată în interiorul lanțului carpatic, pe valea Bicazului, stațiunea balneo-climaterică de aici poartă, de asemenea, numele lacului. Această rezervație naturală este păzită în nord de Munții Ceahlău, iar în sud de Munții Hășmașu Mare. Bogăția stațiunii este redată și prin flora și fauna adăpostită în pădure.

Panorama Lacului Roșu
Panorama Lacului Roșu

Pe aceste meleaguri trăiesc specii rare de plante (Floarea-de-colț, Papucul doamnei, Sângele voinicului) și animale emblematice (cerbul carpatin, capra neagră, cocoșul de munte, ursul, lupul, râsul). În jurul Lacului Roșu regăsim și o populație aparte de amfibieni (broasca cu burtă galbenă, broasca râioasă, salamandra, tritonul carpatin, tritonul de munte) și reptile (șopârla de munte, șarpele de alun, vipera comună). Vegetația Lacului Roșu este alcătuită din păduri de molid și de fag, dar și din vegetație subalpină, cu pajiști montane întinse.

Cum s-a format Lacul Roșu?

Lacul Roșu reprezintă principala atracție turistică a Harghitei, situat la o altitudine de 983 metri. Lacul s-a forma în urma cutremurului din anul 1837. Astfel, porțiuni mari de teren s-au desprins, din cauza precipitațiilor abundente, de pe coasta de N-V a Muntelui Ghilcoș (Ucigașul), obturând valea pârâului Verescheu (Roșu). De atunci, o pădure întreagă de brazi stă inundată. Chiar și astăzi se mai pot observa trunchiuri de brazi în apă. Cioturile de pin au rămas conservate datorită apei bogate în carbonați de calciu și oxizi de fier. Pe timp ploios, lacul capătă nuanțe roșiatice, deoarece conținutul de ocru de fier, adus de Pârâul Verescheu (Roșu), începe să se dizolve. Astfel, culoarea sa roșie se datorează aluviunilor roșiatice din stratul de argilă al stâncilor și a calcarelor roșcate ale Masivului Suhard, care sporesc efectul vizual, prin reflexia acestuia în apă.

Panoramă 360 grade – Lacul Roșu

În prezent, Lacul Roșu se întinde pe o suprafață de aproximativ 12 hectare, cu o adâncime de 9,6 metri. Lacul este alimentat de patru pârâie importante: Vereșcheu, Licoș, Suhard și Valea Oii. Văzut din dronă, lacul poate fi ușor asemănat cu forma literei L, având două brațe principale: brațul din Valea Oii (900 m) și brațul din Valea Suhardului (438 m). Etimologia numelui lacului, atât în limba română, cât și în limba maghiară, provine atât de la Muntele Ghilcoș (Ucigașul), cât și de la pârâul Verescheu (Roșu). De-a lungul timpului, lacului i-au fost atribuite mai multe nume, precum: Lacul Pietrei Roșii, Lacul Ucigaș sau Taul Ghilcoș. Începând cu anul 1936, denumirea sa oficială a fost Lacul Roșu, iar din 1996 a devenit parc național, alături de Cheile Bicazului.

Panorama Lacului Roșu
Panorama Lacului Roșu

Legenda Lacului Roșu

Legenda spune că în zonă a existat o fată săracă, adoptată de o bătrână, și un băiat bogat, singur la părinți. Cei doi s-au îndrăgostit la prima vedere, însă părinții băiatului nu au fost niciodată de acord cu o căsătorie între ei. Prin urmare, tinerii au fugit în lume, iar părinții băiatului au înnebunit de furie. Aceștia au blestemat-o pe fată, fără să ia în calcul că și fiul lor va avea de suferit. În drumul lor, tinerii au fost prinși de o furtună și s-au adăpostit la poalele unui munte. Din cauza vântului, o stâncă uriașă s-a desprins și i-a ucis pe loc. Se presupune că sângele celor doi îndrăgostiți s-a scurs în lac, căpătând o culoare roșie. Astfel, a luat naștere Lacul Roșu.

O altă legendă spune că a existat în Lăzarea o fată foarte frumoasă, cu ochii gri-verzui, pe nume Estera. Aceasta s-a îndrăgostit de un flăcău secuiesc, pe care l-a întâlnit la târgul din Gheorgheni. Cei doi s-au hotărât să se căsătorească, însă băiatul a fost luat în armată. Cuprinsă de tristețe, Estera se ducea în fiecare zi la izvorul de lângă lac, unde plângea de dorul lui. Într-o zi, fata a fost văzută de un tâlhar, care i-a promis toată averea din lume dacă se va căsători cu el. Estera l-a refuzat, însă tâlharul a încercat să o forțeze să îi devină soție. Pentru a scăpa, tânăra a cerut ajutorul duhului munților, care a pornit îndată o furtună. Cei doi au fost îngropați sub stânci, iar în acel loc s-a format Lacul Roșu. Se spune că și astăzi mai pot fi zăriți în lac ochii gri-verzui ai Esterei.

A treia legendă populară înfățișează povestea tragică a unei stâne de oi. În timpul unei mari furtuni, ciobanii s-au adăpostit în Muntele Ucigaș. Acesta s-a prăbușit și a îngropat pe loc ciobanii, cu tot cu câini și turma lor de oi. Timp îndelungat, sângele lor a colorat apa lacului, astfel luând numele de Lacul Roșu.

Cum se poate ajunge la Lacul Roșu?

Dacă porniți din București, traseul auto poate avea o durată de aproximativ 5 ore. Vă recomandăm să urmați ruta Ploiești – Sfântu-Gheorghe – Miercurea Ciuc – Gheorgheni. De aici, mai sunt in jur de 26 km până la destinație. Bineînțeles că dacă porniți din orașele Sibiu, Brașov sau Iași, traseul devine mult mai scurt. Indiferent din ce punct plecați, va trebui să treceți prin orașul Gheorgheni pentru a ajunge la Lacul Roșu.

lacul rosu
Lacul Roșu

Echipa VideoUHD vă recomandă să vizitați unul dintre cele mai pitorești și mai sălbatice lacuri de la noi din țară. Fie că alegeți o plimbare cu barca pe Lacul Roșu sau vă opriți doar pentru un scurt popas, veți fi pretutindeni înconjurați de un peisaj de poveste.

Barcile din Lacul Roșu
Barcile din Lacul Roșu

Împărtășește-ne experiența ta într-un comentariu!

Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu o distribuire apăsând butonul Facebook de mai jos.

Vă mulțumim!

Citește și articolul Cheile Bicazului – Una dintre cele mai spectaculoase chei din România

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.