CHEILE BICAZULUI – Una dintre cele mai spectaculoase chei de România

by VideoUHD

Anul trecut, cam pe la început de toamnă, ne-am decis să explorăm paradisul ascuns din Cheile Bicazului – una dintre cele mai spectaculoase chei din România. Zona este extrem de pitorească, așa că noi, echipa VideoUHD, am luat-o cu asalt. Ne-am înarmat cu drona și am început explorarea frumoaselor serpentine.

Cheile Bicaz – Panorama 360 grade

Unde se află Cheile Bicazului?

Cheile Bicazului se situează în zona centrală a Munților Hășmaș, făcând parte din județele Neamț și Harghita. La o distanță de numai 20 km se regăsește orașul Bicaz. Zona este delimitată în partea de N-V de vârful Suhardul Mare, iar în cea de S-E de vârful Suhardul Mic. Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș se întinde pe 6675 hectare, având ca arii protejate: Lacul Roșu, Cheile Bicazului, Cheile Șugăului, Hășmașul Negru, Hășmașul Mare și Piatra Singuratică. Așadar, Cheile Bicazului se constituie drept o punte ce leagă Transilvania și Moldova.

Cheile Bicaz
Cheile Bicaz

Odată ajunși în acest paradis, ne-am bucurat de drumul brăzdat de serpentine unice. Stâncile abrupte sunt formate din pereți de calcar, în care stau ascunse peșteri (Peștera Neagră, Peștera Cascada) și avene (Avenul Licaș, Avenul cu Trei Intrări). Cheile Bicazului sunt păzite de monumente naturale, precum: Muntele Bardoș (în nord), Muntele Piatra Poenii (în sud) și Muntele Piatra Surducului (în est).

Cheile Bicaz - Panoramă
Cheile Bicaz – Panoramă

De-a lungul drumului ce străbate aceste ziduri calcaroase, se pot admira masivele stâncoase Piatra Altarului (1120 m), Piatra Pinteștilor (847 m), Piatra Arșiței (835 m), dar și stâncile Piatra Surducului, Poarta de Piatră și Peretele Bardosului.

Cum s-au format?

Cheile Bicazului au luat naștere prin eroziunea naturală a calcarelor mezozoice produsă de râul Bicaz. Aceste chei se întind pe 8 km, între Lacul Roșu și comuna Bicazu Ardelean. Lacul Roșu s-a format, la rândul său, din bararea naturală a râului Bicaz. Cei patru afluenți ai râului creează noi chei, precum: Cheile Lapoșului, Cheile Șugăului, Cheile Bicăjelului și Cheile Cupașului.  

Munții din Cheile Bicaz
Munții din Cheile Bicaz

Construcția propriu-zisă a drumului a început în anul 1910. Inițial, acesta a fost drum militar, ulterior devenind cea mai importantă cale de traversare dintre Transilvania și Moldova. Valea este încărcată cu stânci masive, înalte de peste 300 metri, foarte apropiate una de cealaltă, încât nici soarele nu poate pătrunde. În zona de vărsare a pârâului Bicăjel în răul Bicaz, se găsește Podul Ungurilor, un pod din anul 1940, neterminat însă din pricina războiului.

Drum Cheile Bicazului
Drum Cheile Bicaz

Cheile Bicazului sunt împărțite pe sectoare: Poarta Iadului, Pridvorul Iadului și Gâtul Iadului. Cea mai spectaculoasă porțiune a cheilor este de departe Gâtul Iadului. Având o lungime de 800 metri, Gâtul Iadului se află între Piatra Surducului și Peretele Bardosului. Cheile Bicazului se mândrește cu cele mai remarcabile trasee montane din Munții Carpați, datorită varietății rocilor întâlnite, atât ca formă, cât și ca alcătuire. Văzute din drona, drumurile șerpuite creează un peisaj inedit și unic, pe toată lungimea traseului.

Drumurile șerpuite din Cheile Bicazului
Drumurile șerpuite
Drumurile șerpuite – Panoramă 360 grade

Cum se poate ajunge la Cheile Bicazului?

Dacă veniți din direcția orașului Gheorgheni, din județul Harghita, urmați drumul spre orașul Piatra Neamț, pe DN12C. Când ajungeți la Lacul Roșu, vă recomandăm să faceți un mic popas, apoi să continuați după tunelul lung de 155 metri și ajungeți la Cheile Bicazului.

Dacă veniți din direcția orașului Piatra Neamț, din județul Neamț, urmați drumul spre orașul Bicaz, pe DN15. Când ajungeți în Bicaz, vă recomandăm să continuați traseul înainte, pe DN12C, spre orașul Gheorgheni, iar după câteva localități, veți ajunge la destinație.

Magia culorilor din Cheile Bicazului
Magia culorilor din Cheile Bicaz

Echipa VideoUHD se mândrește cu fotografiile aeriene, ce surprind frumusețea naturală și sălbatică a peisajelor monumentale ale cheilor. Suntem binecuvântați să avem o țară atât de bogată, în care există un asemenea paradis, precum cel întâlnit din Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș. Considerăm că această zonă reprezintă o bijuterie a naturii.

Dacă îți dorești o amintire inedită din această călătorie, acum poți avea acest lucru direct la tine acasă printr-un Tablou Canvas cu peisajul Cheile Bicaz

Împărtășește-ne experiența ta într-un comentariu!

Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu o distribuire apăsând butonul Facebook de mai jos.

Vă mulțumim!

Citește și articolul Lacul Roșu – Cel mai mare lac de baraj natural din România

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.