De-a lungul călătoriilor noastre, noi, echipa VideoUHD, am vizitat diferite chei spectaculoase din România, precum: Cheile Bicazului, Cheile Dobrogei sau Cheile Doftanei. Cele din urmă chei se află în apropierea Lacului Păltinoasa, deținând cu unele dintre cele mai frumoase formațiuni carstice din România. Noi le-am vizitat vara aceasta, în ultimul weekend torid al lunii iunie. Aici ne-am lăsat cuprinși de atmosfera de poveste a peisajului de munte de pe spectaculoasa Valea Doftanei.
Unde se află?
Aflate în N-V județului Prahova, la 20 km de Câmpina, în apropierea Lacului și Barajului Paltinu, Cheile Doftanei reprezintă o zonă submontană, ce se întinde de-a lungul Văii Doftanei. Aria naturală se desfășoară pe 2.622 hectare, începând cu zona Subcarpaților Prahovei până în partea de S-E a Munților Baiului și în S-V a Munților Grohotișului. Din punct de vedere administrativ, cheile se întind pe teritoriul localităților Valea Doftanei, Brebu, Șotrile, Secăria și Comarnic. Rezervația se regăsește pe ambii versanți ce aparțin de râul Doftana, ce îl traversează de la nord la sud. Partea sudică aparține de zona colinară, iar cea din amonte face parte din zona montană.
Cum s-au format Cheile Doftanei?
Cheile au luat naștere pe o lungime de 300 metri și o lățime de 15-20 metri, fiind săpate în conglomerate dure de râul Doftana, unul dintre afluenții râului Prahova. Acest fenomen carstic s-a format asemenea unui tunel, cu pereți verticali, ce era străbătut în trecut de calea ferată. Astăzi, aceeași pereți delimitează drumul județean. Rezervația naturală Cheile Doftanei este compusă preponderent din păduri de foioase, grohotișuri, ravene, pășuni și fânețe. În ceea ce privește fauna, Cheile Doftanei adăpostesc: urși, cerbi, căprioare, mistreți, vidre, țestoase de apă dulce și croitorul cenușiu. Rezervația se împarte în trei părți, cu suprafețe diferite: 2.547 ha, 74 ha și 1 ha.

Principala porțiune a sitului deține 4 culmi: „Gâlma Secăriei” (N-V), „Gâlma Crăiței” (N-E), „Gâlma Seciuri” (S-V) și „Gâlma Netrebnicu” (S-E). Între cele 4 gâlme, se află Lacul și Barajul Paltinu. După culmea Netrebnicu, se regăsesc: Plaiul Rasei, Vârful Barbeș și Plaiul Oilor. Porțiunea intermediară a sitului este formată dintr-un islaz în comuna Brebu, precum și livezi și fânețe din Plaiul Strâmtorilor. Cea mai mică porțiune a luat naștere în urma unei alunecări de teren din Plaiul Plopișu, în bazinul pârâului Măluroasa, fiind compusă dintr-un islaz și câteva terenuri deteriorare în urma alunecărilor active.

Cum se poate ajunge?
La aproximativ 130 km de București, în numai 2 ore distanță se poate ajunge la Cheile Doftanei. Vă recomandăm să urmați ruta București – Ploiești – Câmpina – Valea Doftanei. Drumul spre Valea Doftanei se realizează pe DJ 102L, de-a lungul râului Doftana, într-un cadru pitoresc. Odată ce ajungeți la Cheile Doftanei, vă veți simți transpuși într-o altă lume, întrucât, aici, timpul pare că s-a oprit.
Pentru noi, echipa VideoUHD, Cheile Doftanei reprezintă o importantă zonă turistică aflată pe Valea Doftanei, în care natura a sculptat printre cele mai spectaculoase formațiuni de origine carstică din România. Rezervația naturală Cheile Doftanei oferă fiecărui iubitor de natură liniștea și echilibrul muntelui.
Ne găsiți și pe Social Media
Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu o distribuire apăsând butonul Facebook de mai jos.
Vă mulțumim!
Citește și aticolul CHEILE BICAZULUI – Una dintre cele mai spectaculoase chei de România