LACUL CINCIȘ – Un tărâm misterios din Transilvania

by VideoUHD

Anul trecut, cam pe la început de primăvară, ne plimbam prin inima județului Hunedoara. Printre obiectivele consacrate, precum: Cetatea Deva sau Castelul Corvinilor, nu puteam rata Lacul Cinciș sau „Marea hunedorenilor” – un tărâm misterios din Transilvania. Aici am descoperit o frumusețe de un pitoresc aparte, însoțită de niște legende pe măsură. Dacă v-am făcut curioși, atunci haideți să parcurgeți alături de noi, echipa VideoUHD, în Ținutul Pădurenilor din Hunedoara.

Lacul Cinciș

Unde se află Lacul Cinciș?

Situat în Munții Poiana Ruscă din S-V României, la o distanță de numai 10 km de orașul Hunedoara, Lacul Cinciș reprezintă unul dintre cele mai mari lacuri de acumulare din Transilvania. Format pe cursul râului Cerna, suprafața sa se întinde de-a lungul a 867 hectare, având o adâncime maximă de 48 metri. Aflat în Ținutul Pădurenilor, din centrul județului Hunedoara, Lacul Cinciș se numără printre cele mai vizitate locuri de agrement din România.

lacul cincis
Lacul Cinciș

Nu degeaba poartă numele de „Marea hunedorenilor”, întrucât aici te vei simți ca într-un colț de rai. Țărmul nordic al lacului se constituie din plaje, pe când cel sudic din dealuri și păduri. Malul lacului este preponderent format din nisip. Vara, temperatura medie a apei este de 18 grade, fiind numai bună pentru scăldat. Fauna Lacului Cinciș este alcătuită din crap, amur, știucă, șalău și caras. De asemenea, zona este renumită pentru pescuitul sportiv, înot, plimbări cu barca sau hidrobicicleta, dar și pentru alte sporturi acvatice, precum: schi nautic.

Cum s-a format Lacul Cinciș?

Lacul Cinciș a luat naștere în 1962, pe vatra a cinci cătune situate pe Valea Cernei. Peste 500 de locuitori au fost dezrădăcinați, iar vechile sate au fost strămutate pe un deal, unde acum se află actualul sat Cinciș. Din păcate, fostele cătune (Cinciș-Cerna, Valea Ploștii, Baia lui Crai, Moara Ungurului și Ciuleni) au dispărut complet. Odată cu ele, au fost înghițite și două biserici, cu tot cimitirele lor. În urma inundării văi și prin construirea barajului Cinciș, s-a format un lac artificial cu o capacitate de aproximativ 30 de milioane metri cubi de apă. Astfel, Lacul Cinciș a devenit principala sursă de apă industrială pentru Combinatul Siderurgic Hunedoara.

barajul cincis
Barajul Cinciș

Până în 1954, în zona actualului lac, a existat o biserică – monument istoric – atestată documentar încă din anul 1360. Edificiul făcea parte din arta medievală românească, iar picturile respectau caracteristicile stilistice ale Renașterii. Înainte de distrugerea lăcașului de cult, picturile murale au fost salvate și aduse în Castelul Corvinilor din Hunedoara. Când scade suficient de mult nivelul lacului, în coada barajului, poate fi observată crucea de pe turla fostei bisericii.

Legenda Lacului Cinciș

Legenda spune că numele lacului provine de la „cinci inși”, care au întemeiat această nouă așezare. Cei cinci fondatori (bunicul, fiul și trei nepoți) ar fi fost, de fapt, niște luptători viteji. Cei cinci s-au luptat în Poiana Turcului, unde l-au salvat pe împărat din prinsoarea turcilor. Drept răsplată, împăratul le-a oferit un tărâm, în care aceștia și-au construit cinci case. Astfel a luat naștere satul Cinciș, care datează încă din anul 1300.

casute lac cincis
Casuțele de pe Lacul Cincis

O altă legendă presupune că asupra Lacului Cinciș ar fi fost aruncate blesteme și că a devenit bântuit. Se zice că sufletele morților îngropați în cimitirele înghițite de apă încă mai bântuie, iar trupurile celor care se îneacă aici nu au mai ies la suprafață. Localnicii povestesc animalele lor nu se mai apropie să mai bea apă din lac. Se spune că pe fundul acestui lac, în apele sale tulburi, există șerpi sau chiar balauri. Alți localnici susțin că în mijlocul lacului se întâmplă fenomene bizare, precum apariția unor furtuni din neant. Toate aceste legende i-au atribuit și supranumele de „Lacul blestemat”.

Cum se poate ajunge la Lacul Cinciș?

Indiferent din ce colț plecați, va trebui să treceți prin municipiul Hunedoara pentru a ajunge la Lacul Cinciș. Dacă porniți din Hațeg , vă recomandăm ruta Călan – Hunedoara, pe DN 66B. În schimb, dacă plecați din Sebeș, alegeți ruta Orăștie – Simeria – Sântandrei, pe DN 7, iar din Deva, ruta Sântandrei – Hunedoara, pe DN 67. Din Hunedoara, pe DJ 687D, vă mai despart 10 km până la destinație, pe un drum ce înconjoară lacul aproape în întregime.

Pe noi, echipa VideoUHD, Lacul Cinciș ne-a ademenit pe meleagurile Ținutului Pădurenilor, într-un loc pitoresc și, totodată, încărcat de mister. Această destinație turistică a județului Hunedoara vă va cuceri prin unicitatea sa. Fie că preferați drumețiile, pescuitul sau relaxarea în mijlocul naturii, „Marea hunedorenilor” reprezintă locul ideal, așezat într-un cadru de poveste.

lacul cincis
Lacul Cincis

Suntem curioși să aflăm și experiența voastră, așa că nu ezitați să scrieți în comentarii.

Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu o distribuire apăsând butonul Facebook de mai jos.

Vă mulțumim!

Citește și articolul LACUL ROȘU – Cel mai mare lac de baraj natural din România

You may also like

2 comments

Valeriu Marica 10 mai 2020 - 8:45

L a Cinci vara cînd e secetă şi scade nivelul apei se vede turla bisericii din mijlocul apei. Interesant este că nu este trecut pe hartă. Am stat două săptămîni cu cortul pe malul lui ,am fost şi la un concurs de pescuit acolo . Frumos locul.

Reply
VideoUHD 10 mai 2020 - 9:30

Buna ziua! Ne bucuram că am reușit să vă aducem aminte de acest moment frumos din viața dvs.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.