Cele mai frumoase atracții turistice din RETHYMNO – INSULA CRETA

by VideoUHD

La întoarcerea din vacanța noastră cretană, noi, echipa VideoUHD, v-am prezentat cele mai frumoase plaje din insulă și câteva atracții turistice din Chania. De data aceasta, a venit rândul unei noi prefecturi a insulei Creta să fie adusă în centrul atenției: Rethymno. Aceasta a fost regiunea care ne-a fost gazdă timp de 8 zile. Cazarea pe care am ales-o pentru sejurul nostru a fost Iliana Hotel. Datorită amplasamentului său excelent, am putut explora, cu ușurință, atât orașul cu același nume, cât și prefectura din care face parte. În continuare, vă vom prezenta cele mai frumoase atracții turistice din Rethymno.

Orașul Rethymno

Portul venețian Rethymno

Portul din Rethymno
Portul din Rethymno

Situat pe coasta de nord, la numai 60 km de Chania și 80 km de Heraklion, orașul Rethymno reprezintă capitala insulei Creta. Fiind al treilea oraș ca mărime, după Heraklion și Chania, orașul Rethymno deține unul dintre cele mai importante porturi ale insulei. Aici, tradiția și modernul se împletesc în jurul portul venețian. Vechiul port a luat naștere în anii 1300, fiind construit de către venețieni, ca port intermediar pentru Heraklion și Chania. Vechiul port a fost integrat în noul port Rethymno, facilitând, astfel, conexiunea cu orașul Piraeus. În portul venețian, mai pot fi observate, de-a lungul digului, bărcile pescarilor. De asemenea, zona portului este renumită pentru diversitatea tavernelor, a cafenelelor sau a magazinelor cu suveniruri și bijuterii, completând atmosfera pitorească.

Port Rethymno
Port Rethymno

Farul din Rethymno

Farul din Rethymno
Farul din Rethymno

Farul venețian regăsit în portul Rethymno a fost construit în anii 1700, de către turci. Acesta are forma unui turn, cu o înălțime de 9 metri. Din păcate, vechiul far nu a rezistat de-a lungul timpului, necesitând instaurări. În timpul activității sale, câmpul luminos putea atingea chiar și 50 metri. Din 1996, farul și-a încetat activitatea propriu-zisă. Cu toate acestea, turiștii sunt atrași ca un magnet de farul din Rethymno, potențând atât perimetrul portului venețian, cât și zidurile cetății Fortezza.

Farul din Rethymno
Farul din Rethymno

Cetatea Fortezza din Rethymno

Cetatea Fortezza din Rethymno
Cetatea Fortezza din Rethymno

Aflată pe dealul Paleokastro, Cetatea Fortezza reprezintă punctul principal de atracție al orașului Rethymno. Construită între 1573 – 1580 de către venețieni, cetatea Fortezza se numără printre cele mai mari castele venețiene din istorie. Arhitectura sa reprezintă o împletire a stilurilor venețiene și otomane. Până în secolul al XVI-lea, în locul fortăreței, erau templele lui Apollo și Artemis.

Cetatea Fortezza
Cetatea Fortezza

Având 4 bastioane și 3 porți, Fortezza deține, în cel mai înalt punct, Moscheea Ibrahim Han, ridicată pe locul fostei catedrale venețiene. Cu toate că a fost construită pentru a ține piept atacurilor otomane, în 1645, cetatea a fost cucerită de către turci. În prezent, în interiorul său există vestigii bine conservate, ce pot fi vizitate. Pe timpul verii, în teatrul aflat în aer liber sunt susținute concerte. De asemenea, mai pot fi observate o garnizoană, un rezervor de apă și Biserica Sfânta Chaterina. Cetatea Fortezza oferă o priveliște panoramică superbă asupra orașului Rethymno.

Mănăstirea Arkadi din Rethymno

arkadi
Mănăstirea Arkadi

Situată pe dealurile Muntelui Psiloritis, la o distanță de 23 km de orașul Rethymno, se regăsește Mănăstirea Arkadi, construită încă din secolul al XIV-lea. Lucrările propriu-zise de consolidare ale mănăstirii au fost efectuate în secolul al XVI-lea. Fiind situată în mijlocul curții, Mănăstirea Arkadi reprezintă una dintre cele mai renumite mănăstiri ortodoxe din Creta. Din punct de vedere arhitectural, biserica este construită în stil baroc, deținând două nave simetrice. Înconjurată de ziduri înalte din piatră, locașul de cult are un puternic aer de fortăreață. În 1866, mănăstirea a servit drept loc de refugiu pentru revoluționari cretani. Aici, în jur de 900 de localnici s-au refugiat în timpul unei revolte împotriva otomanilor. În prezent, craniile acestora sunt expuse în afara mănăstirii, în dulapuri de sticlă, reprezentând monumente istorice.

arkadi
Arkadi

Mănăstirea Preveli din Rethymno

Mănăstirea Preveli
Mănăstirea Preveli

Aflată pe coasta de sud a insulei Creta, la o distanță de 36 km de Rethymno, se află pe un deal Mănăstirea Preveli. Cu o panoramă minunată asupra Mării Libiei, mănăstirea este construită pe două nivele: Piso Preveli, în partea de sus și iar Kato Preveli, în partea de jos. Accesul spre mănăstire este posibil pe un drum prin munți. Locașul de cult a fost construit în secolul al XVII-lea, fiind compus dintr-o biserică și un muzeu cu iocoane. În 1941, călugării Mănăstirii Preveli au oferit provizii și adăpost aliaților, în timpul Bătăliei din Creta. Pentru a marca acest moment, în 2002, în afara mănăstirii, a luat naștere un Memorial pentru Pace și Rezistență. Monumentul de la Preveli este format dintr-o piatră de temelie, având în stânga statuia unui preot ce ține o mitralieră, iar în dreapta statuia unui soldat (aliat).

Plaja Preveli – Pădurea naturală de palmieri din insula Creta

plaja preveli
Plaja Preveli

Aflată în sudul insulei, în regiunea Rethymno, Plaja Preveli este una dintre cele mai spectaculoase plaje din Creta. Renumită pentru pădurea naturală de palmieri, Preveli Beach este regăsită la ieșirea din Canionului Kourtaliotiko, într-un cadru spectaculos. Pentru a ajunge pe plajă, este necesară coborârea mai multor trepte din piatră. Drumul până la plajă include și puncte de belvedere, din care poate admirat râul ce iese din mijlocul pădurii de palmieri. Tabloul exotic constă în contrastul puternic dintre turcoazul râului Preveli și albastrul Mării Libiei, completat de verdele crud al pădurii de palmieri. În mijlocul acestui paradis, la umbra palmierilor, se află un mic restaurant, unde vă puteți relaxa cu o gustare și o băutură răcoritoare.

Râul Preveli

Plaja Triopetra – Plaja celor trei stânci din insula Creta

plaja triopetra
Plaja Triopetra

Situată tot în sudul insulei Creta, la numai 50 km de orașul Rethymno, după Plaja Preveli, se regăsește Plaja Triopetra. Numele acesteia se traduce ca „plaja celor trei stânci”, întrucât în mare, chiar în apropierea malului, pot fi remarcate trei stânci absolut spectaculoase. Aici, plaja este formată din două porțiuni. Plaja mai lungă este caracterizată printr-un nisip fin, întinzându-se pe o distanță de un kilometru. În schimb, plaja golfului este ceva mai mică, fiind amenajată cu șezlonguri, umbrele și o tavernă. Intrarea în mare este facilă, fără a se întâlni pietre ascuțite. Singurul inconvenient este drumul propriu-zis, ce se realizează cu mașina pe un drum neasfaltat, de-a lungul coastei de sud.

triopetra beach
Triopetra Beach

Defileul Kourtaliotiko – Cele mai spectaculoase chei din Creta

Kourtaliotiko
Defileul Kourtaliotiko

Regiunea Rethymno se mândrește cu una dintre cele mai spectaculoase atracții naturale ale Cretei, și anume: Defileul Kourtaliotiko. Acesta este reprezentat printr-un canion situat pe coasta de sud a insulei, în apropierea localităților Plakias și Preveli. Tot aici se regăsește râul Kourtaliotiko, între Munții Kouroupa și Xiron. Numele defileului provine de la zgomotul vântului asemănător unor „palme” („kourtala”), ce dau impresia că aplaudă. Aceste sunete neobișnuite se formează datorită vântului, care se propagă în peșterile înalte ale defileului. Punctul principal în care acest fenomen se întâlnește este chiar la intrarea de nord a canionului. Stâncile uriașe impresionează cu înălțimile sale, ce ating chiar și 600 metri. Dacă vă doriți să experimentați o drumeție în munți, Defileul Kourtaliotiko reprezintă alegerea ideală.

Pe noi, echipa VideoUHD, regiunea Rethymno ne-a impresionat cu cele mai spectaculoase atracții turistice din Creta. Recomandăm tuturor pasionaților de călătorii să exploreze atât plajele sale unice, cât și zonele montane. Rethymno reprezintă împletirea perfectă dintre cultură, istorie și aventură, fiind una dintre cele mai bogate prefecturi ale insulei.

Ne găsiți și pe Social Media

Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu o distribuire apăsând butonul Facebook de mai jos.

Vă mulțumim!

Citește și aticolul Cele mai frumoase atracții turistice din CHANIA – INSULA CRETA

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.