Cappadocia sau „Tărâmul Baloanelor” se află în zona centrală a Turciei, fiind o regiune istorică din estul Anatoliei, inclusă în Patrimonul UNESCO. Cappadocia este una dintre principalele atracții ale Turciei, atât datorită reliefului deosebit, cât și a cerului colorat cu baloane. Motivul pentru care noi am ales Cappadocia, drept destinație de vacanță, a fost: zborul cu balonul. Zis și făcut! Anul trecut, în luna august, noi, echipa VideoUHD, ne-am petrecut concediul aici și dorim să împărtășim cu voi experiența noastră cappadociană.
Întregul ținut este rezultatul erupțiilor vulcanice, în urmă cu milioane de ani, când munții din Anatolia erau vulcani activi. Lava s-a solidificat într-o rocă moale, erodată de vânt și ploaie, astfel dând naștere unui relief asemănător unor „hornuri de zâne”. Locuitorii vremii au reușit să sape în rocă, creând adevărate orașe subterane, ce coboară chiar și până la 13 etaje sub pământ.
Cappadocia găzduiește 36 de orașe subterane, dar și multe altele nedescoperite încă. Patru dintre acestea sunt deschise publicului pentru vizitare. Cele mai importante sunt: Kaymakli (cel mai mare oraș subteran) și Derinkuyu (cel mai adânc oraș subteran). Cappadocia este unul dintre primele locuri din lume, în care zborul cu balonul se realizează cel mai bine. De asemenea, alte locuri pe care nu trebuie să le ratați sunt: orașele subterane, văile unice, bisericile, moscheele sau atelierele din ceramică.
Parcul Național Goreme din Cappadocia
Prima noastră recomandare, când ajungeți în Cappadocia, este Goreme Panorama, un punct de belvedere al orașului Goreme. Din acest unghi, vă veți bucura de o superbă panoramă, ce dezvăluie fiecare colț al orașului. În acest sens, vă arătăm o fotografie 360 din dronă, care va demonstra cele spuse.
De asemenea, Parcul Național Goreme este renumit și pentru cea mai importantă atracție culturală din Cappadocia: Muzeul in aer liber Goreme. Aici veți întâlni un complex monahal format din mănăstiri și biserici rupestre, săpate în stancă, drept mărturie istoriei creștinismului din Anatolia. Din nefericire, în interiorul bisericilor este interzisă fotografierea, pentru a nu afecta frescele de pe pereți. Parcul Național Goreme este inclus atât în Patrimoniul Cultural, cât și în Patrimoniul Natural UNESCO.
Orașul subteran Derinkuyu
Derinkuyu este cel mai adânc oraș subteran din Cappadocia, format din 8 etaje, iar fiecare etaj constituie o altă destinație: grajd, bucătărie, cramă, dormitor sau sală de mese. Fiecare dintre orașele subterane sunt interconectate prin tuneluri de aproximativ 10 km. Orașele erau luminate doar cu ajutorul torțelor sau a lămpilor cu ulei, iar intrările închise cu pietre uriașe.
Castelul Uchisar
Castelul Uchisar este situat în cel mai înalt punct al Cappadociei, pe drumul Nevsehir – Goreme, la numai 5 km distanță față de orașul Goreme. Acest castel roman este săpat în stancă, deținând încăperi și tuneluri, asemănătoare orașelor subterane amintite mai sus. Din cauza eroziunii puternice, anumite încăperi nu mai sunt accesibile vizitatorilor.
Valea Porumbeilor (Pigion Valley)
Numele de “Valea Porumbeilor” provine de la porumbeii ce trăiesc în această regiune. Cu ani în urmă, aceste păsări erau folosite de către localnici drept purtători de mesaje, motiv pentru care grotele erau vopsite în alb pentru a le atrage înăuntru. Chiar și astăzi mai pot fi zărite aceste grote, dar și porumbei ce zboară printre turiști în căutare de hrană.
Valea Devrent sau Valea Imaginației (Imagination Valley)
Cunoscută și sub numele de “Valea Roz” (Rose Valley), această vale este nu a fost niciodată locuită. Aici nu există grote sau biserici, ci totul a rămas în formă originală. Spre deosebire de toate celelalte văi, peisajul aici impresionează prin varietatea nuanțelor regăsite în cadrul stâncilor: roșu, roz, galben, portocaliu și alb. Aceste culori au fost surprinse și cu drona, după cum urmează:
Valea Iubirii (Love Valley)
“Valea Iubirii” reprezintă unul dintre cele mai lungi trasee din zonă. Numele acestei văii este dat de către turci datorită formațiunilor diverse de aici. Unele sculpturi pot ajunge chiar si la 40 de metri înălțime. Nu este niciun secret faptul că toate aceste sculpturi naturale se aseamănă cu părțile intime masculine. Haideți să ne amuzăm împreună prin intermediul cadrelor aeriene pe care le-am surprins.
Zborul cu balonul din Cappadocia
Există numeroase regiuni din Cappadocia în care se pot realiza zborurile cu balonul. Cele mai multe au loc în orașul Goreme sau în orasul vecin Uchisar. Noi am ales să zburăm din orașul Goreme, cu sale împrejurimi. Toată aventura începe în jurul orei 4 dimineața, ora la care turiștii sunt preluați de la hotel, prin intermediul unui microbuz, ce ii duce în locul lansării baloanelor.
Odată ajunși la destinație, asistăm la ridicarea gigantului balon. Plimbarea propriu-zisă cu balonul durează aproximativ o ora și câteva minute, timp în care se poate admira răsăritul, într-un cadru de poveste, alături de sute de baloane pe cer. Este absolut minunat să plutești în aer la aproximativ 1000 metri altitudine, într-un peisaj de poveste, unic în lume. La finalul cursei, toți participanții la zbor ciocnesc un pahar de vin spumant, oferit din partea casei.
Și așa sfârșește aventura noastră în Cappadocia! Sperăm că v-am convins să puneți în lista voastră de dorințe și Tărâmul Baloanelor.
Dacă îți dorești o amintire inedită din această călătorie, acum poți avea acest lucru direct la tine acasă printr-un Tablou Canvas cu peisajul Cappadocia – Tărâmul baloanelor
Suntem curioși să aflăm și experiența voastră, așa că nu ezitați să scrieți în comentarii.
Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu o distribuire apăsând butonul Facebook de mai jos.
Vă mulțumim!
Citește și articolul LACURILE PLITVICE – PERLA TURCOAZ A CROAȚIEI