Tabăra de sculptură MĂGURA – un muzeu în aer liber UNIC în EUROPA

by VideoUHD
tabara de sculptura magura
Tabăra de sculptură Măgura

Tabăra de sculptură Măgura din județul Buzău nu reprezintă o simplă expoziție în aer liber, ci un muzeu în adevăratul sens al cuvântului. Nu este niciun secret că Buzăul ascunde numeroase locuri fascinante. Noi, echipa VideoUHD, am reusit să ajungem pe aceste meleaguri și dorim să vă facem cunoscută Tabăra de sculptură de la Măgura, un loc de neratat, cel puțin o dată în viață.

CUM A LUAT NAȘTERE TABĂRA DE SCULPTURĂ MĂGURA?

Întinsă pe o suprafață de 21 hectare, Tabăra de sculptură Măgura este formată din sculpuri în piatră, realizate de artiști plastici, absolvenți ai Academiei de Arhitectură din București. Tabăra a luat naștere în 1970 – 1985, la inițiativa sculptorului Gheorghe Coman. Acest muzeu este de o frumusețe inimaginabilă, fiind unic în Europa.

tabara de sculptura
Tabăra de sculpturi

Proiectul are rolul de a marca 16 secole de la prima atestare documentară a orașului Buzău. Acest proiect presupunea ca, timp de 16 ani, 16 artiști să realizeze câte o sculptură, pe o tema la alegere, în lunile august și septembrie ale fiecărui an. Astfel, pe parcursul a 16 ediții, în Măgura au călcat 163 de sculptori, ce au realizat 256 de lucrări unice în piatră. Toate aceste lucrări au fost donate județului Buzău. Tabăra de sculptură Măgura este cea mai mare expoziție națională de sculptură din România și una dintre cele mai mari din lume.

LEGENDA TABEREI DE SCULPTURĂ MĂGURA

Dacă ajungeți pe aceste meleaguri, atât de încărcate de istorie și spiritualitate, vă recomandăm să vă alocați o zi pentru a vă bucura pe deplin atât de tabără, cât și de Mănăstirea Ciolanu. Zona de aplasament a celor două obiective este atât de frumoasă, încât a reprezentat prima opțiune de ridicare a Castelului Peleș. Legenda spune că, la intrarea în Mănăstirea Ciolanu, calul Regelui Carol I și-a rupt piciorul, iar din acest motiv regele a considerat ca fiind un semn divin și a renunțat la idee.

Tabăra de sculptură Măgura – Panoramă 360 grade

Terenul pe care este amplasată tabăra aparține Mănăstirii Ciolanu (de asemenea, monument istoric și de artă), însă acesta se află în administrarea autorităților culturale din Buzău, plătind chirie mănăstirii. Numele muzeului este dat de piatra folosită pentru crearea sculpturilor, piatra ce provine din comuna Măgura. Toate creațiile sunt expuse în aer liber, fără a fi îngrădite și fără taxă de vizitare. Aceste capodopere de artă, din păcate, nu au fost semnate de către artiști și este mai greu de indentificat apartenența fiecărei opere.

CUM SE POATE AJUNGE LA TABĂRA DE SCULPURĂ MĂGURA?

Tabăra de sculptură de la Măgura este situată la o distanță de aproximativ 30 km față de Buzău, în vecinătatea Mănăstirii Ciolanu. Cu mașina, vă recomandăm traseul DN 10 (Brașov – Buzau), dinspre satele Ciuta sau Măgura (în funcție de sensul din care veniți), iar din localitatea Măgura, urmați drumul DJ 203G până la Mănăstirea Ciolanu. O altă variantă de traseu este dacă porniți din DN 1B (Ploiești – Buzău), iar după localitatea Ulmeni mergeți pe drumul DJ 203G (pe cealaltă parte a drumului, peste râul Niscov), în direcția Merei – Sărata Monteoru – Mănăstirea Ciolanu.

Tabăra de sculptură Măgura – Panoramă

Noi, echipa VideoUHD, prin imaginile pe care am le-am surprins cu drona, am încercat să redăm viața unui loc uitat de lume, în care fiecare sculptură are o poveste inspirată din arta noastră populară. Vă îndemnăm, astfel, să descoperiți Tabăra de sculptură de la Măgura și ale sale povești, care vorbesc prin fiecare dintre cele 256 de opere de artă, ce își așteaptă vizitatorii.

Suntem curioși să aflăm și experiența voastră, așa că nu ezitați să scrieți în comentarii.

Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu o distribuire apăsând butonul Facebook de mai jos.

Vă mulțumim!

Citește și articolul Vulcanii Noroioși – Rezervație naturală UNICĂ în Europa

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.