Istoria legendarului Cazino Constanța – Perla litoralului românesc

by VideoUHD
Cazino Constanța
Cazino Constanța

Cazino Constanța – cunoscut cândva și sub numele de „Perla litorarului românesc” – reprezintă unul dintre cele mai prețioase simboluri ale orașului. Încă din perioada interbelică, în incinta Cazinoului de pe faleza din Constanța au luat naștere milioane de povești de iubire, dar au avut loc și tragedii, care se culminau cu aruncarea în mare.

Cazinoul de pe falez din Constanța
Cazinoul de pe faleza din Constanța

Istoria Cazino Constanța

Primul cazino din Constanța, cunoscut sub numele „Kursaalul”, a fost construit încă din anul 1880, din lemn și paianta. De pe acest cazino, oamenii vremii puteau coborâ pe o scară de lemn direct pe stâncile de pe malul Mării Negre, de unde se putea pescui în voie. Însă, în anul 1891, o furtună puternică a distrus acoperișul cazinoului, iar acesta a fost demolat un an mai târziu.

În locul Cazinoului Kursaalul, a luat naștere cel de-al doilea cazino, ce purta numele de „Casin”. Acesta a fost construit pe Bulevardul Regina Elisabeta, unde acum se află Acvariul din Constanța. Noua clădire era construită din lemn, având două terase suprapuse, ce ofereau o priveliște panoramică asupra falezei, mării și portului. Însă, și Casinul a avut o viață scurtă, fiind demolat în anul 1910, pentru a face loc marețului edificiu, ce avea să devină mai târziu un simbol al celui mai mare port al României.

Cazino Constanța
Cazino Constanța

Cazinoul lui Daniel Renard, cel de-al treilea și ultimul Cazino al Constanței, a fost ridicat între anii 1904 – 1910, la iniţiativa regelui Carol I. Arhitectul Daniel Renard a început proiectarea clădirii în anul 1903, urmând ca în 1905 să fie înlăturat de către conservatori, iar de acest proiect trebuia să se ocupe arhitectul Petre Antonescu, care, în viziunea sa, Cazionul avea fucționalitatea unui teatru. Însă, în anii 1907 – 1908, au reluat puterea din nou liberalii, care l-au repuns în funcție pe Renard, iar la 15 august 1910, marele edificiu a fost inaugurat de Ziua Marinei Române, în prezența Principelui Ferdinand.

Cazinoul de pe faleza din Constanța
Cazinoul de pe faleza din Constanța

Construcția Cazinoului Constanța

Parterul cazinoului gazduieste un hol generos, care se continuă cu o scară impunătoare în trei rampe către etaj, unde se află sala de spectacole, ce avea să primească mai multe orchestre românești, dar și străine.

Cazinoul din Constanța
Cazinoul din Constanța

Candelabrele mari veghează peste săli, iar fiecare colț se aseamănă unui palat desprins din povești. Privit din dronă, cazinoul se aseamănă cu un dric, ferestrele având forma de mormânt, iar pe uşa de la intrare se regăsesc două capete de berbec, ornament aflat pe dricurile vechi. De-a lungul timpului, numele promenadei de pe faleză a purtat mai multe nume, precum: Bulevardul Principele Nicolae, Bulevardul Tarul Nicolae al II-lea (după 1914), Bulevardul General Alexandru Averescu (după Primul Razboi Mondial), Bulevardul 16 Februarie (după 1948). În prezent, locul de promenada este pietonal, iar anual se mândrește cu un număr impresionant de turiști.

Cazinoul din Constanța
Cazinoul din Constanța

Utilitatea Cazinoului Constanța

În anul 1916, în timpul Primului Razboi Mondial, Cazionul a servit drept spital de campanie de către Crucea Rosie, însă și edificiul a fost lovit de schije, iar în urma bombardamentului au murit 10 oameni. Din anul 1917, Cazinoul renaște și devine din nou funcțional, urmând cea mai stralucitoare perioadă din istoria sa, până când în anul 1941, găzduiește trupele germane.

Cazinoul de pe faleza din Constanța
Cazinoul de pe faleza din Constanța

Din păcate, și în timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Cazinoul a suferit în urma bombardamentelor, necesitând renovare în anul 1951, cu ajutorul deținuților politici. Ultimele reparații ale edificiului au fost realizate între anii 1986 – 1988, în prezent, fiind plimbat de la o autoritate la alta, „perla litoralului romanesc” se degradează pe zi ce trece.

Cazinoul din Constanța
Cazinoul din Constanța

Legenda mai puțin cunoscută

Pe lângă descrierea istorică, Cazinoul ascunde o legendă mai puțin cunoscută. Se spune că această clădire impozantă a fost construită de către un navigator, căruia i s-a stins fiica la o vârstă fragedă, iar tatăl ei și-a dorit ca tinerii din oras să aibă parte de momente de care fiica sa a fost privată. Legenda mai spune că, cei care pierdeau la jocurile de noroc se aruncau în valurile mării, iar sufletele neliniștite ale acestora mai agită și astăzi Marea Neagră.

Cazino Constanța
Cazino Constanța


Urmărește o filmare inedită cu drona a faimosului simbol al celui mai mare port al României, Cazinoul din Constanța.

Vizionare plăcută!
Cazino Constanta | Filmare cu drona

Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu o distribuire apăsând butonul Facebook de mai jos.

Vă mulțumim!

Citește și articolul: 5 MOTIVE pentru care merită să alegi litoralul românesc ca destinație de vacanță

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.