Chipul lui DECEBAL – Cea mai mare sculptură în piatră din EUROPA

by VideoUHD

Anul trecut, în scurta noastră vacanță în Orșova, unul dintre obiectivele care ne-a adus la Cazanele Dunării a fost Chipul lui Decebal. Nu mică ne-a fost mirarea când am descoperit că această operă de artă reprezintă cea mai mare sculptură în piatră din Europa. Modalitatea prin care am văzut-o îndeaproape a fost în cadrul unei croaziere pe Dunăre, realizată de Pensiunea Oliver din Orșova. Dacă v-am făcut curioși, atunci haideți să parcurgeți alături de noi, echipa VideoUHD, într-un paradis natural încărcat de istorie din inima județului Mehedinți.

Orașul Orșova

Unde se află Chipul lui Decebal?

Aflat la numai 20 km față de orașul Orșova, în Golful Mraconia, Capul lui Decebal veghează malul stâng al Dunării, în zona Cazanelor Mici, între localitățile Eșelnița și Dubova. Peisajul de poveste mai este cunoscut drept Cazanele Dunării. Aici, Carpații își scaldă poalele în fluviu, iar curenții de apă dau impresia că Dunărea este într-un „ clocot” continuu. Cu o înălțime de 55 metri și o lățime de 25 metri, basorelieful ce îl întruchipează pe ultimul rege al Daciei este cea mai mare sculptură din piatră atât în România, cât și în Europa. Pentru realizarea acesteia au luat parte 12 sculptori-alpiniști, care au lucrat vreme de 10 ani (1994 – 2004). De asemenea, Statuia lui Decebal este situată chiar în fața monumentului antic Tabula Traiana. Aflată pe malul sârbesc, placa memorială a fost ridicată de împăratul roman Traian, în vederea marcării marșului trupelor imperiale romane spre Dacia, dar și a comemorării victoriilor Imperiului Roman asupra regatului dac în anul 105.

Chipul lui Decebal – Panoramă 360 grade

Singura modalitate de a ajunge pe pontonul din Golful Mraconia este pe apă, prin intermediul bărcii. Având cu 6 metri mai puțin ca Statuia Libertății din New York și cu 8 metri mai mult ca Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro, Chipul lui Decebal din România concurează în topul celor mai mari statui ale lumii. Peisajul de vis în care este amplasată remarcabila sculptură creează un adevărat spectacol și datorită fluviul care șerpuiește printre stânci. Aici, Dunărea măsoară cea mai mare adâncime, adică aproximativ 120 metri. Întreaga zonă a fost complet transformată și constituie astăzi o importantă atracție turistică a României. Conform platformei Business Insider, Chipul lui Decebal face parte din topul celor mai spectaculoase statui ale lumii.

chipul lui decebal
Chipul lui Decebal

Cum a fost construit Chipul lui Decebal?

Lucrările de construcție a statuii au fost coordonate de sculptorul Florin Cotarcea. În prima etapă a lucrării, au fost defrișați copacii și curățate rocile, apoi a urmat dinamitarea stâncii. Datorită echipei formate din 12 sculptori-alpiniști, construcția a fost finalizată în anul 2004. Nasul lui Decebal prezintă o lungime de 7 metri și o lățime de 4 metri, fiind modificat și întărit cu armătură de fier și ciment pentru mai multă siguranță. Ochii regelui măsoară o lungime de 4,3 metri. În ciuda temperaturilor toride de vară, a înălțimi și a viperelor din zonă, lucrarea a fost realizată numai prin ciocan pneumatic, baros și șpriț. Din cauza imposibilității folosirii utilajelor grele, toate echipamentele au fost transportate fie cu barca, fie cărate în spate.

capul lui decebal
Capul lui Decebal

Sub Capul lui Decebal stă inscripționat în limba latină „DECEBAL REX – DRAGAN FECIT”, care se traduce: „Regele Decebal – Făcut de Drăgan”. Întreaga construcție de la Cazanele Dunării l-a costat peste un milion de dolari pe afaceristul Iosif Constantin Drăgan. Prin acest monument, istoricul și-a propus să susțină contribuția românească la cultura europeană și să valorifice trecutul nostru traco-dac. Pe parcursul celor 10 ani de construcție, lucrările s-au desfășurat în perioada martie-octombrie a fiecărui an. În 2004 lucrarea a fost finalizată în proporție de 40%, întrucât omul de afaceri Iosif Constantin Drăgan s-a îmbolnăvit, urmând ca 4 ani mai târziu să se stingă din viață.

Cine a fost Regele Decebal?

Între anii 87 – 106 e.n., Decebal a reprezentat ultimul rege al Daciei. Din punct de vedere teritorial, statul dac era format din: Transilvania, Banat, Oltenia, sudul și centrul Moldovei. Pe când, în perioada lui Burebista, Dacia cuprindea: Carpații Păduroși (în nord), Podul Euxin (în est), Munții Balcani (în sud) și Dunărea Mijlocie (în vest). În timpul războaielor cu romanii, regele Decebal a dat dovadă de abilități militare și politice de excepție. Totodată, în perioada sa, Dacia a cunoscut apogeul dezvoltării sale ca stat. Progresul obținut de statul dac s-a remarcat printr-o dezvoltare numerică a populație, care a contribuit la creșterea activităților culturale și economice, îmbunătățind legăturile comerciale cu greco-romanii.

Cum se poate ajunge la Chipul lui Decebal?

Dacă mergeți cu mașina, pentru a ajunge la Statuia lui Decebal, vă recomandăm să porniți din Orșova, pe DN57, în direcția localității Eșelnița. Apoi, pentru a intra în Defileul Dunării, veți mai parcurge aproximativ 25 km. Un punct interesant din care se poate admira impresionanta statuie este viaductul Mraconia. Vă asigurăm că priveliștea vă va tăia respirația, iar peisajul de poveste vă va rămâne în suflet. Dacă doriți să duceți această experiență la superlativ, vă recomandăm traseul pe apă până la Chipul lui Decebal, cu ajutorul bărcilor din Orșova.

În afară de Chipul lui Decebal, județul Mehedinți deține numeroase alte obiective turistice, precum: Tabula Traiana, Mănăstirea Mraconia, Cazanele Mici, Cazanele Mari, Peștera Ponicova, Peștera Veterani, Parcul Natural Porțile de Fier, Masivele Ciucarul Mare și Ciucarul Mic.

Prin vizita noastră în Orșova, ne propunem să vă facem mai cunoscută capodopera națională a Chipului lui Decebal. Pământul pe care acum regele Daciei domnește veșnic se află în cel mai spectaculos cadru natural din România, unde Carpații întâlnesc Dunărea, iar aceasta fierbe de sute de ani în cazane.

Dacă îți dorești o amintire inedită din această călătorie, acum poți avea acest lucru direct la tine acasă printr-un Tablou Canvas cu peisajul Capul lui Decebal.

Tablou Canvas cu peisajul Capul lui Decebal

Echipa VideoUHD vă prezintă frumusețea orașului Orșova printr-un videoclip realizat cu drona.

Vizionare plăcută!

Ne găsiți și pe Social Media

Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu o distribuire apăsând butonul Facebook de mai jos.

Vă mulțumim!

Citește și aticolul 10 MOTIVE să vizitezi orașul Orșova

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.