LAGUNA BALOS – PARADISUL TURCOAZ DIN INSULA CRETA

by VideoUHD

Anul acesta, în contextul actual al pandemiei COVID-19, nu noi am ales Grecia drept destinație de vacanță, ci grecii ne-au ales pe noi. Acest lucru nu ne-a deranjat absolut deloc. Din contră! Nu suntem complet străini față de prietenii greci, întrucât acum 3 ani am vizitat Insula Thassos. Ca de fiecare dată, noi, echipa VideoUHD, ne-am făcut “temele” și am pornit la drum spre cea mai mare insulă grecească: Creta. Aici am petrecut 8 zile de vis, pe parcursul cărora am explorat întreaga insulă. Ceea ce ne-a determinat să alegem Creta, în primul rând, a fost Rezervația Naturală Laguna Balos – Paradisul turcoaz din Insula Creta.

Laguna Balos – Panoramă 360 grade

Unde se află Laguna Balos?

Aflată în nord-vestul Insulei Creta, la aproximativ 50 km de orașul Chania, Balos reprezintă una dintre cele mai spectaculoase atracții ale Greciei. La o distanță de numai 17 km se află orașul Kissamos, regăsit între Capul Gramvousa și Capul Tigani. Tigani reprezintă un lanț stâncos, cu o înălțime de 120 metri, care, alături de Insula Gramvousa, creează o barieră naturală de protecție a golfului Balos în fața furtunilor și a valurilor. Cadrul unic de poveste, în care se regăsește Laguna Balos, depășește orice imaginație! Aici pot fi numărate zeci de tonuri diferite de albastru și verde. Totodată, acesta reprezintă și unul dintre cele mai bune locuri de înot din toată Marea Mediterană.

laguna balos
Panorama Lagunei Balos

Cum s-a format laguna?

Rezervația Naturală Balos a luat naștere între Capul Gramvousa și Capul Tigani. Aceasta reprezintă punctul de întâlnire a trei mări: Ionică, Egee și a Libiei. Toate aceste mări, de compoziție chimică diferită, s-au amestecat și au creat jocul nuanțelor de apă. Capul Tigani, care separă golful, este conectat la peninsula Gramvousa printr-o porțiune cu nisip alb, mărginită de nisip roz pal.

balos
Nisipul roz de pe plaja Balos

Între cele două capete s-a format o piscină naturală, unică, înconjurată de stânci înalte, în care se sparg valurile mării. Între aceste împletituri, există o conductă ce alimentează laguna cu mare în timpul mareelor. Astfel, laguna turcoaz dispune permanent de apă calmă, limpede și încălzită de soare. De asemenea, Laguna Balos reprezintă adăpostul a numeroase specii, atât în ceea ce privește flora, cât și fauna (șoimi, cormorani albi).

Plaja Balos
Plaja Balos

Cum este Plaja Balos?

Plaja Balos este renumită la nivel mondial, atât pentru apele sale de un turcoaz ireal, cât și pentru peisajul său natural și sălbatic. Plaja Balos este lungă și fină, fiind amenajată numai pe o parte cu șezlonguri, umbrele și un beach bar. Cealaltă jumătate de plajă este sălbatică și mai puțin aglomerată.  Nisipul alb se scaldă în culorile exotice ale mării, ce pornesc de la albastru deschis până la turcoaz. Temperatura apei este ideală inclusiv pentru copii. În anumite porțiuni de plajă, nisipul capătă nuanțe de roz, datorită milioanelor de scoici pisate. Intrarea în mare se face foarte lin, apoi, dincolo de stânci, marea devine rece și adâncă, fiind numai bună pentru snorkeling. Pentru a-și păstra unicitatea, Laguna Balos a primit statut de rezervație naturală. Așadar, întreaga zonă este protejată prin lege, motiv pentru care infrastructura rămâne modestă.

Laguna Balos
Laguna Balos

Cum se poate ajunge la Laguna Balos?

Există două modalități de a ajunge aici: fie pe apă, fie pe uscat. Noi am optat pentru mașină, pe care am închiriat-o de la EasyRent Cosmocars. Drumul spre Balos este dificil, în mare parte neasfaltat, dar spectaculos. Noi am pornit din orașul Rethymno spre Balos Beach încă de dimineață, pentru a ne bucura de o plajă cât mai pustie. Traseul nostru auto a fost acesta:

Odată ajunși în parcare, a trebuit să ne continuăm ruta pe jos, aproximativ 2 km. Drumul spre plajă durează în jur de 30 de minute, fiind necesară coborârea unor trepte din piatră calcaroasă care conduc pe plajă.

Dacă optați pentru barcă sau feribot, veți avea oportunitatea de a explora laguna în toată splendoarea sa. Spre exemplu, feribotul care pleacă din orașul Kissamos, în jurul orei 10:00, parcurge numai o oră până la Insula Gramvousa. Aici, ambarcațiunea ia o pauza de o oră, timp în care puteți urca muntele pentru a admira Castelul Gramvousa. Apoi, în aproximativ 20 de minute, veți ajunge la Laguna Balos, unde veți petrece 3 ore pe această plajă. Feribotul se va reîntoarce în portul Kissamos abia la ora 18:00.

Balos
Balos

Noi, echipa VideoUHD, considerăm că exotica Lagună Balos din Creta reprezintă unul dintre cele mai spectaculoase și mai de preț comori ale lumii, ce merită vizitată cel puțin o dată în viață de orice iubitor de natură.

Ne găsiți și pe Social Media

Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu o distribuire apăsând butonul Facebook de mai jos.

Vă mulțumim!

Citește și aticolul LACURILE PLITVICE – PERLA TURCOAZ A CROAȚIEI

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.