TOP 10 cele mai frumoase orașe din Croația

by VideoUHD

În vara lui 2018, la mijlocul lunii august, noi, echipa VideoUHD, am ales ca destinație de vacanță Croația. Putem spune că am profitat la maximum în cele 7 zile de țara celor peste o mie de insule ale Mării Adriatice. Pe lângă consacratele parcuri naturale, precum Parcul Național Lacurile Plitvice sau Parcul Național Krka, am descoperit cele mai spectaculoase orașe din Europa. Din acest motiv, am realizat TOP 10 Cele mai frumoase orașe din Croația, pentru a împărtăși cu voi experiența noastră.

DUBROVNIKPerla Adriaticii din Croația

dubrovnik din croația
Orașul Dubrovnik din Croația

Situat în sudul coastei dalmate, Dubrovnik reprezintă cea mai cunoscută stațiune din Croația, fiind un oraș aflat în Patrimoniul UNESCO. Cunoscut drept „Perla Adriaticii”, orașul Dubrovnik își surprinde turiștii cu o bogăție arhitecturală, culturală și istorică, unică în Europa. Veți fi înconjurați de istorie la orice pas în centrul vechi al orașului. Dacă ajungeți în Dubrovnik, vă recomandăm: Catedrala Adormirea Maicii Domnului, Biserica Sfântul Salvador, Palatul Sponza, Palatul Rectorului, Turnul cu Ceas, Peninsula Lapad, Sinagoga Veche, Biserica Sfântul Ignatie, Poarta Pile, Columna lui Orlando, Fântâna lui Neptun și Fântâna lui Onofrio.

port dubrovnik croația
Dubrovnik – Port
portul dubrovnik din croația
Portul din Dubrovnik

Ceea ce pe noi ne impresionează în Dubrovnik sunt zidurile din piatră ale cetății medievale, ce îl înconjoară încă din secolul al X-lea. Pereții orașului măsoară aproximativ 2 km lungime. În ultimii ani, Dubrovnik a devenit un oraș tot mai popular, de atracție mondială, și datorită scenelor filmate pentru „Game of Thrones”. Ceea ce fanii serialului cunosc drept „King’s Landing” este de fapt vechiul oraș din Dubrovnik. Văzut din dronă, priveliștea asupra portului din Dubrovnik ne-a cucerit instant. Turcoazul Mării Adriatice contrastează perfect țigla cărămizie a căsuțelor.

orașul dubrovnik din croația
Orașul Dubrovnik

ZADAR – Centrul Divertismentului din Croația

zadar din croația
Orașul Zadar din Croația

Cu o vechime de peste 3000 de ani, Zadar este unul dintre cele mai vechi orașe ale Croației. Situat în nordul coastei dalmate, orașul este supranumit „Centrul Divertismentului”, întrucât găzduiește numeroase evenimente cultural-artistice. Cele mai cunoscute sunt: Serile Muzicale din Biserica Sfântul Donat, The Garden Festival, Nopți cu lună plină sau Millennium Jump. Dacă ajungeți în Zadar, puteți vizita: Forumul Roman, Turnul cu Ceas, Citadela, Mănăstirea Sfânta Maria, Muzeul Arheologic, Ruinele Romane, Parcul Regina Jelena Madijevka, Catedrala Sfânta Anastasia, „Orga Mării” și „Salutul Soarelui”. În apropiere de orașul Zadar, puteți descoperi și câteva atracții naturale, precum: Parcul Național Velebitul de Nord, Lacul Vrana, Parcul Natural Telašćica, Parcul Național Paklenica și Parcul Național Lacurile Plitvice.

Mănăstirea Sfânta Maria din Zadar Croația
Mănăstirea Sfânta Maria (dreapta) și Muzeul Arheologic (stânga)
catedrala sfanta anastasia din zadar croația
Catedrala Sfânta Anastasia (dreapta), Biserica Sfântul Donat și Palatul Arhiepiscopal (stânga)

În Zadar am remarcat în întreaga arhitectură a orașului stilul renascentist, cu influențe venețiene. Încă din secolul al XVI-lea, venețienii au fortificat orașul, apoi, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, cele mai multe clădiri au fost distruse. Din fericire, o parte din biserici au supraviețuit bombardamentului. Zadar ne-a mai cucerit și cu cele două embleme ale sale, unice în lume. Prima dintre ele este „Orga Mării”, o minunată construcție pe malul Adriaticii, realizată din trepte, în care se regăsesc 35 de tuburi. În momentul în care aerul este împins în interior, acestea scot sunete asemănătoare unei orgi. Cea de-a doua, „Salutul Soarelui”, reprezintă o construcție în formă de cerc, realizată exclusiv din panouri fotovoltaice. Acestea absorb energia solară de-a lungul unei zilei, iar la lăsarea serii, energia captată este eliberată sub forma unui spectacol de lumină și culoare.

orașul zadar din croația
Orașul Zadar

SPLIT – Floarea Mediteraneeană din Croația

Split Croația
Orașul Split din Croația

Situat la poalele dealului Marjan, în estul coastei dalmate, Split reprezintă cel mai mare oraș situat la Marea Adriatică și al doilea oraș ca mărime din Croația. Supranumit „Floarea Mediteraneeană”, orașul deține două obiective incluse în Patrimoniul UNESCO: centrul istoric și Palatul lui Dioclețian. Așadar, când ajungeți în Split, vă recomandăm să vizitați: Palatul lui Dioclețian, Biserica și Mănăstirea Sfântul Frane, Catedrala Sfântul Dujmo, Templul lui Jupiter, Poarta de Aur, Promenada Riva, Statuia lui Grgur Njnski și Piața Republicii – Prokurative.

Biserica și Mănăstirea Sfântul Frane din Split Croația
Biserica și Mănăstirea Sfântul Frane
riva din split croația
Promenada Riva
dealul marjan din split croația
Dealul Marjan

Fostul oraș venețian se evidențiază atât prin arhitectură gotică, cât și renascentistă. Emblema orașului, Palatul lui Dioclețian, poate fi aseamănat, mai degrabă, cu un orășel decât cu un palat roman. Acesta deține alei din marmură și clădiri rustice, care, astăzi, găzduiesc restaurantele. Conform documentelor istorice, palatul datează încă din secolul al IV-lea, mai exact din anul 305 e.n. Tot din Split, este ușor de ajuns cu feribotul și in insulele: Brač, Hvar, Korčula și Vis. În Insula Brač, cel mai faimos obiectiv turistic este Parcul Natural Zlatni Rat.

portul din split croația
Portul din Split

ZAGREB – Capitala Albastră a Croației

Capitala Zagreb din Croația
Capitala Zagreb din Croația

Capitala Zagreb este un oraș cosmopolit, cu un aer medieval, situat în N-V Croației. Metropola se remarcă printr-un amestec de nou și vechi, deținând un important patrimoniu cultural-istoric. Fondată în secolul al II-lea, capitala deține cel mai mic funicular din lume, prin intermediul căruia turiștii se pot plimba. Când ajungeți în Zagreb, vă recomandăm să vizitați: Domul Sfântul Ștefan, Parcul Zrinjevac, Piața Ban Josip Jelačić, Piața Regele Tomislav, Palatul Banului, Palatul Parlamentului, Piața și Biserica Sfântul Marcu, Catedrala Adormirea Maicii Domnului, Turnul Lotrščak, Poarta de Piatră, Cetatea Medvedgrad, Biserica Sfânta Maria, Muntele Medvenica, Muzeul Relațiilor Destrămate, Muzeul Iluziilor Optice și Funicularul din Zagreb.

Gara centrală din Zagreb
Gara centrală din Zagreb
Piața Ban Josip Jelačić din Zagreb
Piața Ban Josip Jelačić
Piața Regele Tomislav din Zagreb
Piața Regele Tomislav
Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Zagreb
Catedrala Adormirea Maicii Domnului

Aflându-se în centrul Croației, metropola a luat naștere la poalele Muntelui Medvednica, pe cele două dealuri istorice, Kaptol și Gradec. Zagreb este format din trei poli istorici: Orașul de Sus (Gornji Grad), Orașul de Jos (Donji Grad) și Noul Zagreb. Orașul de Sus este reprezentat prin centrul vechi, în Orașul de Jos regăsim forfota capitalei, iar Noul Zagreb cuprinde arhitectura modernă și evoluția urbanismului. De asemenea, am rămas impresionați de Domul Sfântul Ștefan, o adevărată bijuterie arhitecturală a „capitalei albastre”.

Biserica Sfânta Maria din Zagreb
Biserica Sfânta Maria

ŠIBENIK – Cel mai vechi oraș croat al Mării Adriatice

Cetatea Sfântul Mihail din Sibenik
Cetatea Sfântul Mihail

Aflat în estul Croației, la gura de vărsare a râului Krka în Marea Adriatică, orașul Šibenik reprezintă cel mai vechi oraș croat al Mării Adriatice. Spre deosebire de celelalte orașe ale coastei dalmate, care au fost fondate de greci, iliri și romani, Šibenik a fost întemeiat de slavi. Aici, peisajele de poveste ale rezervațiilor naturale concurează cu obiectivele turistice cultural-istorice. Dacă ajungeți în Šibenik, vă recomandăm: Cetatea Sfântul Ioan, Catedrala Sfântul Iacob, Biserica Sfântul Ioan Botezătorul, Cetatea Sfântul Mihail, Palatul Contelui (Muzeul Civic), Piața cu patru fântâni, Biserica Sfânta Barbara, Cetatea Sfântul Nicolae, Cetatea Barone, Parcul Național Krka și Parcul Național Kornati.

Catedrala Sfântul Iacob din Sibenik
Catedrala Sfântul Iacob

Cunoscut și datorită serialului „Game of Thrones”, pe noi Šibenik ne-a fascinat, în primul rând, datorită istoriei sale. În secolul al XII-lea, orașul a fost disputat între Veneția, Bizanț, Ungaria și Regatul Bosniei, fiind cucerit de venețieni. Apoi, în secolul al XV-lea, Imperiul Otoman a încercat să îl cucerească, însă fără succes. Începând cu secolul XVIII, în urma căderii Imperiului Venețian, Šibenik ajunge sub conducere habsburgică, până la destrămarea imperiului. Catedrala Sfântul Iacob, inclusă în Patrimoniul UNESCO, se remarcă datorită construcție sale uimitoare în stil gotic și renascentist, realizată numai din piatră.

ROVINJ – Veneția Istriană din Croația

Orașul Rovinj
Orașul Rovinj

Situat în nordul Mării Adriatice, în Peninsula Istria, Rovinj a fost până în secolul al XVIII-lea o insulă. Ulterior, s-a unit de continent și a luat naștere ca port pescăresc. Nu degeaba este considerat „Veneția Istriană”, întrucât numeroase construcții sunt dominate de stilul venețian, iar o parte din locuitori sunt vorbitori de limba italiană. Dacă ajungeți în acest oraș romantic, puteți să vizitați: Bazilica Sfânta Euphemia, Turnul cu Ceas, cele 7 porți medievale, Parcul Punta Corrente, Parcul Zlatni Rt, Piața Orașului Vechi, Fortăreața Monkodonja și Muzeul Rovinj-Rovigno.

Rovinj Croatia
Rovinj

Principala atracție din Rovinj este Bazilica Sfânta Euphemia, cea mai înaltă clădire în stil baroc din Peninsula Istria. Se spune că, din tunul acesteia pot fi văzuți Munții Alpi. Ceea ce pe noi ne-au impresionat în acest oraș pitoresc sunt străzile extrem de înguste din piatră cubică și arcurile medievale. În ceea ce privește structura sa geografică, orașul Rovinj deține un arhipelag format din 14 de insule. La rândul lor, fiecare insulă poate reprezenta o nouă destinație de aventură.

PULA – Cel mai mare oraș din Istria

Orașul PULA
Orașul Pula

Aflat în sudul Peninsulei Istria, orașul Pula este recunoscut drept un muzeu istoric în aer liber. Acesta deține o serie de ruine și vestigii ale perioadei romane, printre care și un amfiteatru bine conservat încă din Antichitate. Construit în secolul I, Arena ocupă locul șase la nivel mondial în topul celor mai mari amfiteatre romane. Așadar, când ajungeți în Pula, vă recomandăm să vizitați: Arena, Templul lui Augustus, Arcul de Triumf, Poarta de Aur, Mozaicul Pedeapsa lui Dirce, Mănăstirea Sfântul Francisc, Kaštel, Piața Forum, Acvariul și Poarta lui Hercules.

Amfiteatrul Roman din Pula
Amfiteatrul Roman din Pula
Pula Arena
Amfiteatrul din Pula
Arena Pula
Arena din Pula
Mănăstirea Sfântul Francisc din Pula
Mănăstirea Sfântul Francisc

Cu o istorie extrem de bogată, orașul Pula reprezintă, totodată, și cel mai mare oraș din Peninsula Istria. Noi am rămas de-a dreptul fascinați de impunătoarea Arena, vechiul loc de spectacole al romanilor. În vremea Imperiului Roman, aici se desfășurau luptele dintre gladiatori. Astăzi, aici sunt organizate concerte, festivaluri și alte evenimente cultural-artistice.

port pula
Portul din Pula

KORČULA – Micul Dubrovnik din Marea Adriatică

Orașul KORČULA
Orașul Korcula

Cunoscută drept locul de naștere al lui Marco Polo, orașul Korčula este capitala insulei cu același nume, aflată în nord-estul acesteia. Insula Korčula reprezintă a șasea insulă ca mărime din Croația, fiind, totodată, și cea mai verde. În secolul al IV-lea, primii săi locuitori au fost grecii, care au numit-o „Korčula Neagră”, datorită pădurilor sale de pini negri. Când ajungeți în Insula Korčula, puteți să vizitați: Catedrala Sfântul Marcu, Palatul Arneri, Turnul lui Marco Polo, Biserica Tuturor Sfinților, Turnul Mare și Turnul Mic al Guvernatorului, Piața Fortec și Muzeul Orașului Korčula.

Insula KORČULA
Insula Korcula

Supranumit „Micul Dubrovnik”, orașul Korčula prezintă forma unei cetăți medievale. Capitala insulei se remarcă și prin numeroase vestigii ce aparțin de Renașterea Venețiană. Centru său este situat pe o mică peninsulă ovală, într-o suburbie barocă, care se întinde sub zidurile vechiului oraș. În schimb, părțile noi se află de-a lungul malului adriatic, de la est la vest de centrul vechi. De-a lungul timpului, Korčula s-a remarcat și datorită vinurilor de colecție sau a uleiul de măsline.

KORČULA din Croatia
KORČULA

HVAR – Cel mai însorit oraș din Coasta Dalmației

Orașul Hvar
Orașul Hvar

Orașul-port Hvar este capitala insulei omonime, fiind situat într-un golf pescăresc, pe coasta de vest a acesteia. Insula Hvar reprezintă a patra insulă ca întindere din Marea Adriatică și a doua ca lungime din arhipelagul Dalmației. Dacă ajungeți în Hvar, vă recomandăm:  stațiunile Stari Grad și Jesla, Teatrul Hvar (printre cele mai vechi teatre din Europa), Plaja Grebišće, Muzeul Pescuitului Vrboska, Insulele Paklinski (Insulele Iadului), Fortăreața Spaniolă, Cetatea lui Napoleon, Catedrala Sfântul Ștefan, Palatul Arhiepiscopului, precum și satele de vacanță: Ivan Dolac, Sveta Nedelja și Milna.

Hvar Croatia
Hvar

La începutul secolului al XIII-lea, orașul Hvar a fost o comună independentă în cadrul Imperiului Venețian, cât și bază navală. Apoi, Hvar a devenit un important centru de comerț și de cultură din Marea Adriatică. Datorită poziției sale excelente, dar și a Insulelor Pakleni care îl protejează în sud, orașul Hvar deține titlul de „cel mai însorit oraș” de pe coasta dalmată. Cu peste 2700 de ore însorite pe an, Insula Hvar este renumită pentru câmpuri întinse de lavandă și rozmarin, plantații de măslini și dealuri de pini. Datorită acestor bogății, Hvar poate concura lejer cu Turcia sau Italia.

Insula Hvar
Insula Hvar

KRK – Orașul Insulei de Aur din Croația

Orașul Krk
Orașul Krk

Orașul de origine romană Krk, capitala insulei cu același nume, este gazda a numeroase ruine antice, muzee și galerii de artă. Totodată, acesta este înconjurat de ziduri și străduțe înguste din epoca romană. Situată în Golful Kvarner, Insula Krk reprezintă cea mai mare insulă din Marea Adriatică. Aceasta se bucură de numeroase atracții, precum: Castelul Frankopan din Krk, Lapidariul din Omišalji, Capela Sfântul Anton, Placa din Baška, Catedrala Adormirea Maicii Domnului, Peștera Biserujka (cea mai mare rezervație de vulturi grifon din Europa).

Insula KRK
Insula KRK

Insula Krk a reprezentat pentru noi locul nostru de cazare din vacanța petrecută în Croația. Nu degeaba este cunoscută drept „Insula de Aur”, întrucât locuitorii insulei sunt renumiți pentru producția de miere, vin și ulei de măsline. Chiar și plajele de nisip și apusurile de soare aici au culori asemănătoare mierii. Stațiunea Baška deține cele mai frumoase plaje, dintre care 14 au fost premiate cu Steagul Albastru. Această stațiune a reprezentat prima plajă din Insula Krk, iar cea mai cunoscută plajă este Vela Plaza.

Krk Croatia
KRK

Din punctul nostru de vedere, Croația este mai mult decât o destinație europeană de vacanță. Aceasta reprezintă un paradis turistic, având un farmec aparte, o istorie și o culturală bogată, dar și cu cadre naturale unice în lume. Fiecare oraș vă va fermeca și vă va îndemna să îl descoperiți atât prin monumente, cât și prin plaje sau păduri.

Împărtășește-ne experiența ta într-un comentariu!

Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu o distribuire apăsând butonul Facebook de mai jos.

Vă mulțumim!

Citește și despre articolul LACURILE PLITVICE – PERLA TURCOAZ A CROAȚIEI

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.