EPAVA DIN COSTINEȘTI – Povestea simbolului STAȚIUNII TINERETULUI

by VideoUHD

Epava Evangelia din Costinești se numără printre cele mai faimoase simboluri ale litoralului românesc, alături de Obelisc și Cazino Constanța. Nu există marinar care să nu fi auzit de miturile și legendele navei naufragiate, care veghează neîncetat Marea Neagră. Pe noi, echipa VideoUHD, ne fascinează de fiecare dată când ajungem în Costinești. Din dorința de a o face și mai cunoscută, am decis să împărtășim cu voi povestea simbolului „Stațiunii Tineretului”.

epava din costinesti
Epava din Costinești

ISTORIA NAVEI EVANGELIA – EPAVA DIN COSTINEȘTI

În 1942, nava a luat naștere în Irlanda de Nord, pe șantierele navale Harland and Wolff din Belfast, unde a fost construit și celebrul Titanic. Primul său proprietar a fost Blue Star Line. Ultima dată nava a aparținut flotei armatorului grec Aristotle Socrates Onassis. Acesta a fost căsătorit cu Jacqueline Kennedy, fosta soție a președintelui Statelor Unite ale Americii, John F. Kennedy.

epava evangelia
Epava Evangelia

De-a lungul timpului, faimoasa ambarcațiune a avut 4 denumiri. Inițial, numele acesteia a fost „Empire Strength”, fiind construită pentru Ministerul Transporturilor din Marea Britanie. Patru ani mai târziu a luat numele de „Saxon Star”, apoi în 1961 „Redbrook” și, în cele din urmă, „Evangelia”, până în 1968. În greacă, cuvântul „evangelie” se traduce „veste bună”, iar acest nume este vizibil în partea superioară a navei.

epava de la costinesti
Epava de la Costinești

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ambarcațiunea deservea drept navă militară americană, fiind apoi transformată în navă comercială. Vasul de tip cargobot frigorific prezintă o lungime de 131 metri, o lățime de 17 metri și o înălțime de 10 metri. Cu asemenea dimensiuni impresionante, deplasamentul său cuprinde peste 7000 de tone.

epava din costinesti
Epava văzută din dronă

Din păcate, din cauza stării avansate de degradare, viața epavei rămâne incertă. În 2005, în urma unei furtuni puternice, trupul său metalic s-a rupt în două. În iarna lui 2012, din cauza temperaturilor extrem de scăzute, dar și a unei furtuni pe mare, carena vaporului s-a prăbușit în interior. În 2014, o nouă furtună a lovit-o din nou, cu valuri de peste 10 metri înălțime, iar pupa și prova acesteia s-au scufundat și mai adânc în mare. Acum epava aparține în totalitate pescărușilor și porumbeilor, care și-au creat propriul habitat în ea.

POVESTEA NAVEI EVANGELIA – EPAVA DIN COSTINEȘTI

De peste 50 de ani de la naufragiu, epava Evangelia rămâne emblema stațiunii Costinești. Nu multă lume cunoaște, însă, modul în care aceasta a naufragiat în spațiul maritim al României. În 1968, Evangelia a eșuat la un kilometru distanță de Golful Francez, actuala plajă nordică a stațiunii Costinești. Cu 12 ore înainte, echipajul grec a trimis un semnal S.O.S. către Portul Constanța, prin care anunțau că ambarcațiunea prezintă dificultăți. Surprinzător, în acea seară, vântul nu bătea, iar marea era liniștită.Conform coordonatelor transmise, nava s-ar fi aflat între Gura Portiței și brațul Sfântul Gheorghe. În scurt timp, Grupul de Intervenții și Salvare Navală Constanța a trimis nava de salvare Voinicul. Ajunsă la locul indicat, nava grecească nu a fost găsită.

epava de la costinești
Epava de la Costinesti

Un nou semnal S.O.S. indica direcția opusă, între Gura Portiței și Vadu, însă, și de această dată, coordonatele erau greșite. După lungi ore de căutare, în cele din urmă, vaporul a fost găsit în sudul litoralului, cu ajutorul unei alte nave de salvare Albatros. De fapt, Evangelia staționa pe singurul banc de nisip din zonă, în apropierea stațiunii Costinești. În urma verificării pupei, s-a constatat că elicea era avariată, fiind distrusă de fundul stâncos al Mării Negre.

epava din costinesti
Epava din Costinesti

La nici 24 de ore de la descoperirea adevăratului motiv al naufragiului, marinarii greci au părăsit nava, plecând subit din România. Astfel, conform legii, nava părăsită a revenit statului pe litoralul căruia se afla. Autoritățile române au recuperat de pe aceasta ceea ce mai putea fi folosit. Din păcate, mulți localnici au furat o bună parte din bunuri, precum: cazarmament, combustibil, conserve și legume.

epava evangelia
Epava Evangelia

Un an mai târziu, în 1969, istoria s-a repetat. De această dată, nava Anastasia, soră cu Evangelia, a eșuat în condiții similare, în zona Movila Sara din sudul Constanței. Singura diferență a fost făcută de condițiile meteo nefavorabile, care, spun experții, nu reprezentau un pericol de eșuare. Nava de salvare Voinicul a intervenit din nou, iar Anastasia a fost declarată eșuată. În acest caz, grecii au câștigat banii de la asigurator.

LEGENDA NAVEI EVANGELIA

Legenda spune că acest incident ar fi fost, de fapt, o înscenare a comandantului de navă (un român stabilit în Grecia), la ordinul armatorului grec Aristotle Socrates Onassis. Cu alte cuvinte, și-au dorit obținerea primei de asigurare a navei, urmând ca aceasta să fie casată în doi ani. Astfel de practici erau frecvent întâlnite în rândul armatorilor greci. În urma constatărilor ulterioare realizate de români, compania de asigurări a refuzat acordarea despăgubirilor în cazul Evangeliei.

epava evangelia din costinesti
Epava Evangelia din Costinesti

O altă legendă o înfățișează pe Evangelia în timpul unei furtuni pe mare. Se presupune că echipajul grec ar fi confundat luminile Costineștiului cu cele ale Portului Constanța. A doua zi de la naufragiu, întreaga plajă a fost găsită plină de portocale, iar la bordul navei s-au mai descoperit butoaie cu măsline, băuturi alcoolice, dar și trei motoare Skoda noi. O altă versiune a aceleiași legende povestește că ar fi avut loc o explozie la bordul navei, iar găurile din epavă stau mărturie acestui incident. În timpul Revoluției, s-a zvonit că în aceste găuri se ascundeau teroriștii.

epava evangelia din constinești
Epava Evangelia din Costinești

După 38 de ani de la naufragiu, s-a mai născut o legendă care zicea că, în 2005, urmașii armatorului Aristotle Socrates Onassis ar fi vrut să revendice epava Evangelia din Costinești. Aceștia au plănuit să dea statul în judecată, pe motiv că nava ar fi reprezentat numai o donație făcută României. Moștenitorii grecului considerau că românii nu a avut grijă de „așa-zisul cadou”, mai ales că aceasta reprezenta imaginea stațiunii Costinești. Planul lor a eșuat rapid datorită presei constănțene, care a făcut publică o amplă anchetă a întregului eveniment.

epava costinesti
Plimbări cu barca în jurul epavei

În fiecare vară, turiștii se bucură de plimbări cu barca special organizate în jurul epavei. Tot aici se mai desfășoară și alte sporturi nautice, precum: expedițiile de scufundări. Așadar, dacă vă doriți să explorați îndeaproape simbolul consacrat al Costineștiului, noi, echipa VideoUHD, vă recomandăm să vă grăbiți, pentru că nu se știe cât timp ne vom mai putea bucura de epavă.

epava evangelia din costinesti
Epava Evangelia din Costinesti

Împărtășește-ne experiența ta într-un comentariu!

Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu o distribuire apăsând butonul Facebook de mai jos.

Vă mulțumim!

Citește și articolul Istoria legendarului Cazino Constanța – Perla litoralului românesc

You may also like

2 comments

Liviu Susmă 28 aprilie 2020 - 18:20

Bună ziua. Pentru mine a fost dragoste la prima vedere. Prin anii ’90, cu ochelari de scafandru, snorkel și labe, i-am cutreierat toate cotloanele.M-am băgat printre palele elicii enorme, am intrat prin spărtura de la babord, chiar am înotat pe sub apă, sub vîrful provei, m-am dus în larg, pe urma lanțurilor de ancoră, am pătruns în sala motoarelor (pe atunci, motoarele erau la locul lor, foarte bine conservate), pe punte, unde era o ancoră de rezervă ,la provă, Am, totuși, o nedumerire. În toate articolele, este dat, ca loc de fabricație, Irlanda. Nava seamănă izbitor cu navele „Liberty”, fabricateîn serie, în SUA, pentru transportul ajutoarelor către Marea Britanie. Este posibil ca dosarul navei să fi fost falsificat din motive care ne scapă acum ?

Reply
VideoUHD 29 aprilie 2020 - 9:03

Salut Liviu! Ne bucurăm că ne urmărești. Experiența trăită de tine este una fascinantă, iar în legătură cu locul de fabricație al navei, din pacate, nu există destule dovezi care să ateste acest lucru. Nu excudem varianta ta deoarece și noi avem aceste presupuneri în acest sens. Îți mulțumim pentru feedback-ul tău și sperăm să rămâi în continuare alături de noi!

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.