LACUL ȘI BARAJUL BICAZ – Un loc magic în inima județ NEAMȚ

by VideoUHD

În călătoria noastră din Cheile Bicazului, unde am vizitat și Lacul Roșu, ne-am oprit pentru câteva fotografii cu drona și la Lacul și Barajul Bicaz – un loc magic în inima județului Neamț. Acest uimitor baraj ne-a fermecat, încă din prima clipă, atât prin măreția intimidantă, cât și prin istoria sa fascinantă. Descoperiți alături de noi, echipa VideoUHD, un loc emblematic pentru sistemul hidroenergetic românesc.

Barajul Bicaz
Barajul Bicaz

Unde se află Lacul și Barajul Bicaz?

Situat între Moldova și Transilvania, lacul de acumulare Bicaz, cunoscut și sub numele de “Izvorul Muntelui”,  reprezintă cel mai mare lac artificial, amenajat pe râurile interioare din România. Barajul Bicaz leagă Muntele Gicovanu de Obcina Horștei. Aflat la numai 4 km de orașul Bicaz și la 35 km de Piatra Neamț, Lacul Bicaz s-a format pe cursul râului Bistrița. În zilele însorite, se poate observa cu ușurință reflexia Muntelui Ceahlău în apă.

Panoramă 360 grade – Barajul Bicaz

Perimetrul mediu al Lacului Bicaz este de 71 km. În funcție de regimul său de exploatare, suprafața lacului poate avea variații, ajungând la maximum, atunci când apa se ridică la cota maximă a barajului (516 metri altitudine), sau la minimum, atunci când aceasta coboară la nivelul gurii de intrare a apei (434 metri altitudine).

Panoramă 360 grade – Lacul Bicaz

Fauna Lacului Bicaz este formată preponderent din păstrăv, plătică, mreană, clean, lostriță sau scobar. De altfel, regiunea este renumită pentru crescătoriile de păstrăv amenajate în zonă. Tot în apropierea barajului, există și un port amenajat, numit Complexul Turistic Naval Port Bicaz. Aici, veți avea posibilitatea de a bucura de plimbări cu vaporașe, șalupe sau hidrobiciclete. Începând cu anul 2000, lacul a fost declarat rezervație naturală acvatică.

Cum s-au format Lacul și Barajul Bicaz?

Aflat pe cursul superior al râului Bistrița, în Carpații Orientali, lacul a luat naștere ca urmare a construirii barajului hidroenergetic Bicaz. Barajul are o înălțime impresionantă de 127 metri, dintre care 30 metri se află sub pământ. Barajul Bicaz reprezintă al treilea baraj ca înălțime din România, iar la nivel european, este al nouălea.

Râul Bistrița
Râul Bistrița

Barajul a fost construit din 30 de blocuri de beton, separate prin rosturi etanșate în amonte, cu pene de beton armat și cupru. Corpul acestuia este străbătut de kilometri de galerii, puțuri de aerisire și nișe de vizitare. În interiorul barajului nu există semnal telefonic, iar în galerii se poate resimți miros de sulf sau de gaz metan. Unele încăperi servesc instalațiilor de acționare și comandă, dar și echipamentelor de urmărire sau monitorizare seismică de mare precizie. Barajul Bicaz a fost proiectat să reziste chiar și unui cutremur cu magnitudine de 9,5 grade pe scara Richter.

Barajul Bicaz
Barajul Bicaz

De aproximativ 60 de ani, barajul ține în spate 1,3 miliarde metri cubi de apă ale lacului de acumulare Bicaz. Pentru realizarea acestuia au fost strămutate 22 de sate, cu un total 18.700 de locuitori. Din păcate, trei dintre sate, Răpciunița, Cârnu și Reteș, au dispărut în totalitate. Inclusiv biserica de la Hangu a sfârșit dinamitată. În prezent, atunci când lacul scade, mai pot fi observate ruinele fostei biserici. Din fericire, o biserică veche din satul Răpciunița a putut fi mutată în Muzeul Satului din București.

Județul Neamț
Județul Neamț

La construcția propriu-zisă a Barajului Bicaz au luat parte peste 15.000 de oameni, care au lucrat timp de 10 ani. Lucrările pentru electrificarea Moldovei au început în anul 1950 și prevedeau existența unei uzine electrice în satul Stejarul, din comuna Pângărați, dar și închiderea râului Bistrița, printr-un baraj înalt de 60 metri.

Râul Bistrița
Râul Bistrița

Văzut din dronă, Lacul Bicaz are o formă alungită, având aproximativ 35 km lungime. Pentru a obține o cădere de apă de peste 120 metri înălțime, lacul a trebuit să traverseze muntele Botoșaniului și să iasă direct în localitatea Stejarul. Lacul Izvorul Muntelui (Lacul Bicaz) s-a format oficial în luna iulie 1960, urmând ca din luna octombrie să înceapă să producă energie electrică. Astfel, Barajul Bicaz devine piatra de temelie a sistemului hidroenergetic românesc.

Cum se poate ajunge la Barajul Bicaz?

Panorama orașului Bicaz
Panorama orașului Bicaz

Dacă doriți să ajungeți prin punctul de acces nordic Viaductul din Poiana Largului, vă recomandăm ruta auto Toplița – Borsec – Poiana Largului, pe DN 15. Dacă veniți din Târgu Neamț, urmați ruta auto Târgu Neamț – Pipirig – Poiana Largului, pe DN 15B sau din Vatra Dornei, urmați ruta auto Vatra Dornei – Broșteni – Borca – Poiana Largului, pe DN 17B.

Orașul Bicaz

Dacă doriți să ajungeți prin punctul de acces sudic orașul Bicaz, vă recomandăm ruta auto Bacău – Piatra Neamț – Bicaz, pe DN 15 sau ruta auto Gheorgheni – Lacul Roșu – Bicaz, pe DN 12C. Din centrul Bicazului, drumul devine șerpuit, iar serpentinele vă vor conduce direct pe coronamentul barajului, care va face legătura cu marginea dreaptă a lacului.

DN15
DN15

Echipa VideoUHD este încântată să vă prezinte frumusețea de basm a Lacului și a Barajului Bicaz. Nu întâmplător acest peisaj este unul magic, deoarece el se constituie drept cea mai frumoasă punte între Moldova și Transilvania.

Împărtășește-ne experiența ta într-un comentariu!

Dacă ți-a plăcut acest articol, ne poți susține cu o distribuire apăsând butonul Facebook de mai jos.

Vă mulțumim!

Citește și articolul Cheile Bicazului – Una dintre cele mai spectaculoase chei din România

Citește și articolul LACUL ROȘU – Cel mai mare lac de baraj natural din România

You may also like

2 comments

Ștefan Drăghici 27 martie 2021 - 4:34

Minunată amplă și corectă descriere a barajului BICAZ care corespunde locului pe care l-am vizitat in 2rânduri la o diferență de 50 de ani.

Reply
VideoUHD 10 iulie 2021 - 22:17

Vă mulțumim pentru apreciere!

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.