Drona AirDog 2 are multe dintre caracteristicile primului model, dar și câteva îmbunătățiri importante
Începând din luna august 2017, când primele 250 de unități ale dronei AirDog 2 vor fi livrate pe piață, persoanele pasionate de sporturi extreme vor putea face forografii sau filmări aeriene cu acest nou model, o variantă perfecționată a AirDog. Acest lucru se datorează modului de finanțare și promovare prin sistemul Kickstarter, care, la această acțiune, a operat, probabil, cel mai rapid de până acum. Pentru primele aparate, care vor fi gata în luna august, operațiunea de multifinanțare (crowdfunding) a început pe 12 iulie a.c.
Se pot face deja comenzi, iar prețul este de 999 $ pentru primele 50 de solicitări și 1.099 $ pentru următoarele 750. După această „promoție”, s-a stabilit prețul de 1.500 $ pentru o unitate. Pentru prima oară, drona AirDog a fost prezentată la CES 2015 și a fost una dintre primele drone aeriene care urmăreau automat, de la înălțime, deplasările prin aer liber ale celui care o folosea.
A fost realizată de o echipă de tineri dintr-o companie din Lituania, cu același nume. Drona originală a fost susținută printr-un proiect Kickstarter de 1,3 milioane de dolari. AirDog folosește, pentru comenzi și control, un echipament electronic purtat pe braț cu o curea sau așa cum este fixat un ceas de mână. Un număr de senzori transmit date precise despre locul unde se află utilizatorul, care este urmărit permanent de dronă. AirDog poate fi folosită de persoane care practică sporturi extreme, când se deplasează cu viteză mare și cu schimbări rapide de direcție, cum ar fi skateboard, ciclism montan, schi nautic, surfing și altele. La acel moment a devenit concurent, sau chiar a întrecut modelele DJI Phantom sau Inspire. Față de acum doi ani piața dronelor s-a schimbat dramatic. „Aproape toate dronele aeriene oferă acum modalitatea de a urmări utilizatorii.
Dronele DJI au deja capacitatea de a sesiza și de a evita obstacole în timpul unui zbor autonom. Au apărut, de asemenea, drone tot mai complexe și mai puternice de dimensiuni tot mai mici și mai mici”, arată o observație recentă de pe site-ul rețelei de știri și media The Verge (www.theverge.com). Drona AirDog 2 păstrează multe dintre caracteristicile primului model, dar este modernizată prin câteva adăugări importante.
Spre deosebire de alte drone, care folosesc, de regulă, sistem GPS și o telecomandă sau telefonul mobil pentru control, AirDog 2 continuă modul de urmărire cu ajutorul „brățarei”, care îi dă libertate de deplasare sportivului, lăsându-i mâinile libere (hands-free). Legătura dintre brățară, implicit dintre sportiv și dronă nu se pierde atunci când se trece, de exemplu, prin dreptul unor copaci. Micul ecran LED este acum iluminat, astfel încât este mai ușor de văzut în lumina puternică a soarelui. În plus, brățara, numită AirLeash, este rezistentă la apă sau la rafale de vânt. Are câteva butoane pentru modificări „din mers” ale setărilor, cum sunt, locul de decolare și de aterizare, pornirea sau oprirea zborului, revenirea la punctul de plecare și recuperarea etc.
Dacă se ține cont de mișcările utilizatorului căruia îi este destinată, aceste caracteristici și modalități de a controla drona sunt foarte importante. Există posibilitatea fixării unui traseu prin puncte și a unor pre-programări, unsprezece la număr, pentru stabilirea sportului extrem la care este folosită. Drona AirDog 2 este un quadcopter cu brațe rabatibile, la fel cu primul model și are o greutate de 4,4 lb (sub 2 kg). Comparativ cu Phantom sau Mavic, este mult mai mare și mai grea, iar prețul de 1.500 $ este mai mare decât al celor mai recente modele similare de la DJI sau Yuneec. Pe „corpul” dronei sunt dispuși senzori, care îi permit „să simtă” obstacolele și să le ocolească. Durata de viață a bateriei este, ca și la alte drone din aceeași categorie, de aproximativ douăzeci de minute, lucru de care trebuie ținut cont atunci când sunt planificate trasee mai lungi de parcurs, de exemplu în ciclismul montan.
AirDog 2 este echipată cu un gimbal cu trei axe, care-i permit preluarea mai ușor a imaginilor. Competiția dronelor de agrement, a celor destinate sportului extrem, nu se oprește. „DJI ocupă în continuare primul loc iar Yuneec, se pare, locul doi, după ce Parrot și-a redus personalul pentru această afacere, 3D Robotics a părăsit-o de tot, iar GoPro a avut probleme cu drona Karma”.
Sursa: dronele.ro