Americanii au lansat primul avion spatial militar complet autonom

de către VideoUHD

Prototipul unui avion spatial militar, dezvoltat de US Air Force (USAF), a fost lansat cu succes pe orbita de la baza Cape Canaveral din Florida. Botezat X-37B, avionul spatial este prima naveta din istoria Statelor Unite capabila sa decoleze, sa ajunga pe orbita Terrei si sa aterizeze 100% autonom, fara interventia unui operator sau pilot uman.

Avionul spatial are 9 metri lungime si o deschidere a aripilorde 4,5 metri, fiind de 4 ori mai mic decat o naveta spatiala NASAobisnuita. De asemenea, in vreme ce o naveta spatiala se folosestede un sistem de propulsie pe baza de carburant, vehiculul militareste alimentat de panouri solare si baterii litiu-ion, o tehnologieprietenoasa cu mediul inconjurator.

Scopul concret al avionului si costurile de productie au fostpastrate secrete de catre oficialii americani, iar in urmazborurilor de test, prin care se va evalua performanta navetei,oficialii americani vor decide daca prototipul are nevoie sau nu deimbunatatiri.

X-37B s-a lansat vertical, cu ajutorul unei rachete Atlas V, iarUSAF a dezvaluit ca in cadrul zborului de test vor fi testatesistemele de navigatie si control ale avionului, protectia termalasi avionica (aplicarea tehnicilor electronicii in domeniulaviatiei) prototipului. Un atribut foarte important al lui X-37Beste autonomia ridicata a modelului: avionul spatial poate opera,in conditii optime, pe orbita, vreme de 270 de zile fara a seintoarce pe Terra.

Sursa: descopera.ro

Poate să iți placă

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.