Aeronavele avariate din viitorul apropiat vor avea incorporate mecanisme performante, capabile sa repare orice defectiune aparuta in timpul zborului ,declara cercetatorii Universitatii Bristol, Marea Britanie.
Una dintre primele metode, deja brevetate cu succes, consta intr-o rasina speciala care poate lipi orice fisura aparuta in fuselaj la o simpla comanda data de la bordul avionului.
“Orice aeronava ajunge in mod invariabil sa aiba de suferit in urma zborurilor zilnice. Ati fi surprinsi sa aflati cat de des sosesc camioanele de intretinere in preajma oricarui avion care aterizeaza intr-un aeroport. Nu sunt probleme serioase la prima vedere, doar mici fisuri, desprinderi, indoituri, probleme care, nereperate, pot duce la adevarate tragedii.”, declara intr-un interviu, Ian Bond, unul dintre inginerii care lucreaza la dezvoltarea noilor tehnologii de prevenire si reparare a defectiunilor aparute in timpul zborului.
Noile sisteme tehnologice au in vedere semnalarea oricarei defectiuni aparute in timpul zborului si repararea acesteia, cel putin pana in momentul in care aeronava va ateriza pe aeroport.
“Corpul uman se repara singur de nenumarate ori, de ce oare nu am incerca dezvoltarea unor tehnologii cu caracteristici similare si pentru avioane?”
Animati de aceasta intrebare, cercetatorii au in vedere realizarea unui sistem complex de auto-reparare a defectiunilor minore inca din timpul zborului, intr-un interval de circa 5 ani.
Sursa: Live Science, descopera.ro