“Avionul fotovoltaic” britanic a doborat recordul de anduranta

de către VideoUHD

 

Aflat in zbor, seamna cu o ciudata pasare preistorica ce survoleaza pamanturi si ape. In realitate, Zephyr este un avion cu aspect inedit, produs de Marea Britanie, un aparat de zbor cu alimentare solara, care a doborat vineri recordul de anduranta pentru sisteme aeriene nepilotate.

 

Sambata, avionul depasise deja dublul recordului neoficialstabilit pana in prezent, zburand fara intrerupere, pana la acelmoment, pentru mai bine de 82 de ore. Iar pana acum, a depasit, cusiguranta, de trei ori recordul oficial de anduranta,stabilit la 30 de ore de zbor continuu, in 2001.

 

Zephyr este creatia companiei britanice de aparare si cercetareQinetiQ, stabilita in Hampshire, Marea Britanie. Lansat manual,aparatul zboara ziua pe baza de energie solara,parte din care si stocheaza pentru reaincarcarea bateriilor pe bazade litiu-sulf, folosite pentru alimentarea avionului pe timp denoapte.

Cu aproximativ 50% mai mare decat fostul Zephyr, schimbariletehnice au insemnat o anvergura de 22,5 metri a aripilor noiiversiuni, pentru atasarea unui numar mai mare de baterii, combinatecu un complet nou sistem integrat de gestionare a puterii. Deasemenea, noua forma total aerodinalica si coada in “T” aleaparatului contribuie la reducerea fortelor de frecare siimbunatatesc performanta avionului. Iar fibra de carbon ultra-usoaradin care sunt fabricate elementele lui Zephyr fac ca dispozitivulsa cantareasca putin peste 50 de kilograme.

 

Spre deosebire de orice alta aeronava conventionala pilotata saunepilotata aflata in prezent in folosinta, Zephyr nu trebuie sarevina la baza la intervale regulate de timp pentru realimentaresau operatiuni de mentenanta.

 

Sursa: Dailymail, descopera.ro

Poate să iți placă

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.