Avionul de luptă al viitorului, fără pilot, a efectuat primul zbor

de către VideoUHD

X-47B, avionul de atac fără pilot construit de compania americană Northrop Grumman, a efectuat primul zbor. Premiera istorică inaugurează era avioanelor de luptă ce nu necesită piloţi.

X-47B este o aeronavă fără pilot proiectată pentru luptă ce estespecial adaptată pentru portavioane. Aeronavele de tip UCAV(unmanned combat air vehicle) sunt considerate de marina americanădrept aeronavele viitorului. X-47B va putea acoperi o distanţă de2400 de kilometri, putând purta bombe de până la 2 tone. Deasemenea, se preconizează că va putea zbura la peste 10 kilometri,având capacitatea de a sta 2 ore deasupra unei ţinte situate lapeste 1600 km de portavion.

Aeronava va îndeplini 3 misiuni: supraveghere şi recunoaştere,distrugerea sistemelor de apărare antiaeriană ale adversarilor şibombardarea poziţiilor adverse.

Acest prim zbor reuşit de X-47B deschide calea spre adoptarea pescară largă a aeronavelor de luptă fără pilot de către ForţeleNavale ale SUA. Momentan, armata SUA foloseşte drone (UAV) înrăzboiul din Afghanistan, dar acele aeronave nu sunt proiectatepentru luptă aeriană, ci pentru recunoaştere. Acestea pot fiechipate cu rachete, însă nu au autonomia unei aeronave specialproiectate pentru luptă. X-47B este mult mai rapid decât dronele detip Predator şi Reaper, folosite de armata SUA înAfghanistan.

Zborul a durat 29 de minute şi a colectat date ce vor contribui laîmbunătăţirea sistemelor de navigaţie. “Acest prim zbor reprezintăo infuzie de încredere. Ne oferă avântul necesar pentru a demonstracă acest sistem unic, dezvoltat în premieră, nu poate doar săzboare, ci să se integreze uşor cu operaţiunile unui portavion”, adeclarat managerul programului de aeronave fără pilot din cadrul USNavy.

Dacă acest tip de aeronave vor demonstra că pot ateriza şi decolafără dificultăţi de pe un portavion, au şanse mari să intre înarsenalul US Navy până la sfârşitul acestui deceniu. Primul test peun portavion urmează să fie efectuat în 2013.

Pe lângă faptul că vieţile soldaţilor americani nu vor mai fipuse în pericol, aeronavele fără pilot oferă şi alte avantaje. Celmai important este faptul că UCAV-urile vor putea zbura pe distanţemai lungi decât avioanele de vânătoare F/A-18, iar acest lucru arpermite portavioanelor să se poziţioneze la distanţe mai mari deţărm, ceea ce ar reduce riscul ca preţioasele vase să fie atacate.China a dezvoltat în ultima perioadă DF-21D, prima rachetăbalistică anti-portavion din istorie. Aceasta poate pune în pericolsuperioritatea SUA în zona Pacificului, areal în care China emitedin ce în ce mai multe pretenţii.

Sursa: Northrop Grumman, descopera.ro

Poate să iți placă

Lasă un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și manipularea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.